Steaky k rožnění

Steaky k rožnění

12.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Steak – pořádný kus masa. To platí obecně. Pořádný steak – pořádný kus krvavého masa. S tímto tvrzením však mnozí polemizují. Někdo raději steak propečený, někdo tak napůl. Každému dle jeho chuti. Uvědomme si ale, že každým stupněm propečení ztrácí steak trochu z typické a nenapodobitelné chuti hovězího. Jak připravit ten nejchutnější steak? Receptů je velmi mnoho, lidové tvořivosti se meze nekladou. Uveďme několik příkladů pro inspiraci.

Ingredience

Postup přípravy pokrmu

Připravovat můžeme jednotlivé, různě velké steaky. Ale stejným způsobem můžeme připravit celou svíčkovou, kterou na jednotlivé steaky dělíme až po tepelné úpravě. Nejjednodušší způsob je maso připravit nesolené a nekořeněné. Každý si pak může svoji porci ochutit podle sebe. V tomto případě předložíme na stůl koření, případně několik omáček – opět dle lidové tvořivosti a vlastní fantazie.

            Steaky můžeme před přípravou naložit na několik hodin. Maso potřeme kořením, marinádou, olejem apod. a uložíme do ledničky. Třeba přes noc. K naložení masa opět využijeme vlastní fantazii. Pro příklad (poměry jednotlivých ingrediencí dle vlastní chutě):

  1. směs kečupu, hořčice, worcesteru, pepře a oleje
  2. směs Dijónské hořčice, krémžské hořčice, oleje, kysané smetany, čerstě nastrouhaného křenu a drceného pepře
  3. směs drceného jalovce, drceného pepře, soli, koňaku a oleje
  4. směs nasekaných čerstvých bylinek, drcených feferonek, šťávy z citrónu, drceného pepře a oleje
  5. směs provensálského koření, tymiánu, červeného vína, kečupu
  6. osolit, opepřit, pokapat olivovým olejem a proložit na kolečka nakrájenou cibulí
  7. směs mletého divokého koření, soli a oleje
  8. atd. atd.

Co dodat? Po odležení položit na rošt a za chvilku „Dobrou chuť“.

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz