ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Steak – pořádný kus masa. To platí obecně. Pořádný steak – pořádný kus krvavého masa. S tímto tvrzením však mnozí polemizují. Někdo raději steak propečený, někdo tak napůl. Každému dle jeho chuti. Uvědomme si ale, že každým stupněm propečení ztrácí steak trochu z typické a nenapodobitelné chuti hovězího. Jak připravit ten nejchutnější steak? Receptů je velmi mnoho, lidové tvořivosti se meze nekladou. Uveďme několik příkladů pro inspiraci.
Připravovat můžeme jednotlivé, různě velké steaky. Ale stejným způsobem můžeme připravit celou svíčkovou, kterou na jednotlivé steaky dělíme až po tepelné úpravě. Nejjednodušší způsob je maso připravit nesolené a nekořeněné. Každý si pak může svoji porci ochutit podle sebe. V tomto případě předložíme na stůl koření, případně několik omáček – opět dle lidové tvořivosti a vlastní fantazie.
Steaky můžeme před přípravou naložit na několik hodin. Maso potřeme kořením, marinádou, olejem apod. a uložíme do ledničky. Třeba přes noc. K naložení masa opět využijeme vlastní fantazii. Pro příklad (poměry jednotlivých ingrediencí dle vlastní chutě):
Co dodat? Po odležení položit na rošt a za chvilku „Dobrou chuť“.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz