ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Špička, Picanha, Cap of Rump, Rump Cap, Tafelspitz, někdy květová špice, maso z kříže.
Tabulová špička je část svalu, který je málo namáhaný a má vysoké tukové krytí. Díky tomu je oblíbený pro přípravu hned na několik způsobů. Ani v jednom případě se tuku nezbavujeme, protože přesně o něm tabulová špička je. Sehnat tuto partii přitom může být problém, protože se často zaměňuje za květovou špičku. V praxi to znamená, že vám ji nabídnou jako jeden kus - tabulovou i květovou dohromady. Tabulová špička je ta část zadní kýty, která je také nahoře u hřbetu (jako květová), ale blíže k oháňce. Svalová vlákna tabulové špičky nejsou namáhaná, proto se hodí na steaky.
Tabulová špička je ideálním masem na steaky (grilování), ale také na pečení či vaření. Jen pro zajímavost, národní pokrm našich jižních sousedů se jmenuje Tafelspitz, tedy tabulová špička. Na přípravu Tafelspitz ovšem nepotřebujeme grill, ale sadu hrnců. Výsledkem je pak slavné tříchodové menu, nad kterým se rozplýval již habsburský monarcha František Josef I.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz