Květová špička (21)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

Rump steak, Top sirloin, květová špice

Popis

Květová špička je charakteristické zadní maso bederní oblasti s výrazným tukovým krytím na povrchu. Není příliš namáhaným svalem a právě proto se jedná o vynikající maso na steaky. Jako správně vyzrálý a udělaný steak je květová špička velice křehká (daleko křehčí než flank) a díky jemnému tukovému mramorování si zachovává charakteristickou chuť i šťavnatost. Pokud se steaky začínáte, vyzkoušejte právě květovou špičku.

Úprava

Květová špička z mas­ných plemen patří mezi žádaná steaková masa. Připravují se z ní velké steaky s jemnými žilkami tuku a výraznou chutí. Jemné maso se hodí na pečení, pečení v celku (rostbíf), vaření, dušení, grilování a na minutky i tafelspitz. Skvěle poslouží také na tatarský biftek a carpaccio.

Biomasíčko doporučuje:  Nakrájet na plátky 2,5-3 cm, pak položit na pánev a cca 15 sekund nechat z každé strany zatáhnout, aby nevytékala šťáva, pak grilovat na maximálně rozpálené pánvi nebo kameni po dobu 2,5-3 minuty z každé strany, poté je vhodné nechat steak tzv. dojít v troubě o teplotě cca 70°C po dobu 10 minut.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Hovězí Massaman karí s batáty
13.08.2021

Hovězí Massaman karí s batáty

Přečíst...
Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem
13.08.2021

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz