ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Skirt steak, entraňa, Outside skirt steak, vnější oponka
Oponka je stejně jako veverka jedním ze svalů bránice. Asi 5 cm plochý proužek masa leží po obou stranách dutiny břišní a jako hlavní sval bránice se podílí na jejím napínání. Díky silnému prokrvení je velmi šťavnatý, křehký a vyniká výraznou chutí. Na kuchyňskou úpravu se hodí po stržení silné vazivové blány, kterou má na povrchu. Často se nesprávně zaměňuje s vnitřní oponkou (Inside skirt), která je vyloženě steakovým masem.
Odblaněný sval oponky se používá jako jedinečné maso na gril nebo na guláš, ale také na steaky, minutky, dušení a rolády.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz