Oponka (18)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

Skirt steak, entraňa, Outside skirt steak, vnější oponka

Popis

Oponka je stejně jako ve­verka jedním ze svalů bránice. Asi 5 cm plochý proužek masa leží po obou stranách dutiny břišní a jako hlavní sval bránice se podílí na jejím napínání. Díky silnému prokrvení je velmi šťavnatý, křehký a vyniká výraznou chutí. Na kuchyňskou úpravu se hodí po stržení silné vazivové blány, kterou má na povrchu. Často se nesprávně zaměňuje s vnitřní oponkou (Inside skirt), která je vyloženě steakovým masem.

Úprava

Odblaněný sval oponky se používá jako jedinečné maso na gril nebo na guláš, ale také na steaky, minutky, dušení a rolády.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Česnečka s hovězím
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
Hovězí Massaman karí s batáty
13.08.2021

Hovězí Massaman karí s batáty

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz