Loupaná plec (10)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

Iron steak, Top Blade steak, zastarale péro

Popis

Loupaná plec je masem ze střední části plece, odkud byla vyloupnuta lopatka. Loupaná plec se tvarově blíží zadní nízké roštěné, má bohaté mramorování, které zaručuje šťavnatost a křehkost, ale má poněkud vyšší podíl vazivových tkání. Silná blána na povrchu a šlacha ve středu svalu jsou jejím poznávacím znakem.

Úprava

Lou­paná plec je masem našich babiček na omáčku. Má charakter zadního hovězího a při odstranění vazivových tkání je chutným masem na tatarský biftek nebo na minutkové úpravy na grilu (ideálně ve vyšší zralosti). Je tedy vhodné na steaky i svíčkovou s knedlíkem, často se marinuje nebo pošíruje. Dá se krásně podusit na víně, zelenině, na houbách apod. Komu nevadí klihovatina uprostřed, využije ji i na steaky.

Bourání

Odděluje se řezy před a za plecí, kterými se protnou svaly spojující plec s hrudníkem; následně se za stálého odtahování uvolní obě části až k lopatkové chrupavce, toto spojení s lopatkou se nařízne a odlomí; rozříznutím svalů v místě lomu se obě části oddělí.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Hovězí Massaman karí s batáty
13.08.2021

Hovězí Massaman karí s batáty

Přečíst...
Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem
13.08.2021

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz