ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Iron steak, Top Blade steak, zastarale péro
Loupaná plec je masem ze střední části plece, odkud byla vyloupnuta lopatka. Loupaná plec se tvarově blíží zadní nízké roštěné, má bohaté mramorování, které zaručuje šťavnatost a křehkost, ale má poněkud vyšší podíl vazivových tkání. Silná blána na povrchu a šlacha ve středu svalu jsou jejím poznávacím znakem.
Loupaná plec je masem našich babiček na omáčku. Má charakter zadního hovězího a při odstranění vazivových tkání je chutným masem na tatarský biftek nebo na minutkové úpravy na grilu (ideálně ve vyšší zralosti). Je tedy vhodné na steaky i svíčkovou s knedlíkem, často se marinuje nebo pošíruje. Dá se krásně podusit na víně, zelenině, na houbách apod. Komu nevadí klihovatina uprostřed, využije ji i na steaky.
Odděluje se řezy před a za plecí, kterými se protnou svaly spojující plec s hrudníkem; následně se za stálého odtahování uvolní obě části až k lopatkové chrupavce, toto spojení s lopatkou se nařízne a odlomí; rozříznutím svalů v místě lomu se obě části oddělí.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz