ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Ribeye steak, entrecôte, vysoký šus, někdy roštěná
Vysoký roštěnec je kulinárně zajímavá část hřbetu obepínající páteř mezi podplečím a nízkým roštěncem. Podobá se zadnímu hovězímu masu, ale řadí se k přednímu. Je šťavnatý, velmi křehký s tukovým krytím. Steaky z tohoto masa jsou dokonalé, protože tukové krytí pouští během přípravy tuk do masa a to je díky tomu šťavnatější.
Když pochází vysoký roštěnec z pěkného kusu býka, volka či jalovice masného plemene (silně mramorovaný s jemným lojovým krytím z vnější strany), připravíme z něj opravdovou steakovou delikatesu (ribeye, entrecôte). V případě masa z libových kusů se používá na steaky pouze jeho středová část (tzv. krční steak, který je svojí konzistencí k nerozeznání od pravé svíčkové). Okrajové maso, které se prolíná do roštěnce od krku, se pro svou vazivovost odkrajuje a používá se na dušení (i zde oceníte jeho excelentní chuť a křehkost). Steaky z vysokého roštěnce se připravují také s kostí, což zajišťuje vyšší šťavnatost a silnější aroma masa. Vysoký roštěnec se také využívá na klasické roštěnky, pečení (rostbíf), vaření, dušení, grilování a minutkovou úpravu.
Odděluje se od podplečí rovným řezem mezi pátým a šestým hrudním obratlem.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz