Hovězí maso na zázvoru s petrželovým bramborovým knedlíkem

Hovězí maso na zázvoru s petrželovým bramborovým knedlíkem

21.07.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

10 porcí:

  • 1,5 kg zadního hovězího masa
  • 100 g špeku
  • sůl
  • 120 g sádla
  • 6 cibulí
  • 300 ml bílého vína
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 citron
  • 60 g mouky
  • 50 g másla

Petrželové bramborové knedlíky:

  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 400 g hrubé mouky
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • sůl
  • hrst sekané plocholisté petrželky

Postup přípravy pokrmu

Maso nakrájíme na špalíčky a prošpikujeme je kousky špeku, osolíme, posypeme zázvorem, zakápneme pár kapkami bílého vína, dobře zapracujeme. Cibuli nakrájíme nahrubo. V kastrolu na rozpáleném sádle opečeme cibuli do zlatohnědé barvy, trvá to déle, buďme trpěliví. Do základu vložíme maso a opečeme ho ze všech stran, přidáme plátky čerstvého zázvoru, podlijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zarestujeme, zalijeme vývarem, povaříme 15−20 minut, podle chuti zakápneme citronovou šťávou, dosolíme. Můžeme i přepasírovat. Brambory si uvaříme nejlépe den předem. Zchladlé je oloupeme a najemno nastrouháme. Vejce rozkvedláme s mlékem a zapracujeme s moukou, krupičkou, solí a petrželkou. Vytvoříme hladké kompaktní těsto, ze kterého vyválíme čtyři stejně velké šišky, které ihned vaříme v mírně osolené vodě 20−25 minut. Maso prohřejeme, servírujeme s bramborovým knedlíkem, přeléváme šťávou.

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz