Velká plec (12)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Popis

Velká plec je velmi osvalená část přední čtvrtě s určitým obsahem tukového krytí, které dodává pokrmu vynikající šťávu. Plec má charakter zadního hovězího masa s velmi jemnými vlákny.

Úprava

Velká plec se využívá na pečení, vaření i dušení. Nakrájená na kostky je velmi vhodná i pro přípra­vu guláše a na perkelt. Lze z ní ovšem také při­pravit velké plátky a rolády. Je též typickým masem na španělské ptáčky, kapsy, svíčkovou, ragú a burgundskou pečeni. Protože se jedná o velmi používaný sval, je tužší a nehodí se tudíž příliš na grilování (steaky).

Bourání

Odděluje se řezy před a za plecí, kterými se protnou svaly spojující plec s hrudníkem; následně se za stálého odtahování uvolní obě části až k lopatkové chrupavce, toto spojení s lopatkou se nařízne a odlomí; rozříznutím svalů v místě lomu se obě části oddělí.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Lilek s hovězím po Japonsku
13.08.2021

Lilek s hovězím po Japonsku

Přečíst...
Hovězí burger se sýrem Brie, brusinkovou omáčkou a salátem
13.08.2021

Hovězí burger se sýrem Brie, brusinkovou omáčkou a salátem

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz