ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Velká plec je velmi osvalená část přední čtvrtě s určitým obsahem tukového krytí, které dodává pokrmu vynikající šťávu. Plec má charakter zadního hovězího masa s velmi jemnými vlákny.
Velká plec se využívá na pečení, vaření i dušení. Nakrájená na kostky je velmi vhodná i pro přípravu guláše a na perkelt. Lze z ní ovšem také připravit velké plátky a rolády. Je též typickým masem na španělské ptáčky, kapsy, svíčkovou, ragú a burgundskou pečeni. Protože se jedná o velmi používaný sval, je tužší a nehodí se tudíž příliš na grilování (steaky).
Odděluje se řezy před a za plecí, kterými se protnou svaly spojující plec s hrudníkem; následně se za stálého odtahování uvolní obě části až k lopatkové chrupavce, toto spojení s lopatkou se nařízne a odlomí; rozříznutím svalů v místě lomu se obě části oddělí.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz