Hovězí Bourguignon

Hovězí Bourguignon

28.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

  • 1,5 kg hovězího (kýta nebo plec)
  • 1 láhev červeného burgundského
  • 4 mrkve
  • 1 česnek
  • 20 malých cibulí
  • 10 dkg libové slaniny
  • bouquet garni
  • 25 dkg žampionů
  • 1 sklenička likéru marc de Bourgogne (grappa, vínovice)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce mouky
  • 10 dkg másla
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy pokrmu

Nakrájíme hovězí na kostičky po 4-5 cm. Necháme marinovat 12 hodin v červeném burgundském s 1 lžičkou likéru marc de Bourgogne, 1 lžící oleje, bylinkami-bouquet garni, a s cibulí a mrkví nakrájenými na kroužky. Po 12 hodinách osušíme kousky hovězího kuchyňským papírem, osmahneme na másle a dáme stranou.  Na slanině osmahneme cibulku a přidáme hovězí maso. Poprašíme moukou a necháme zhnědnout. Lehce osolíme a opepříme. Přidáme přeceděnou marinádu, ve které bylo maso naložené, a dolijeme vínem tak, aby bylo maso zakryté. Přidáme žampióny. Přivedeme k varu. Přikryjeme a necháme dusit na mírném ohni nejméně 3 hodiny. Při podávání oflambujeme skleničkou likéru marc de Bourgogne. Podáváme velmi teplé s bramborami vařenými na páře a posypanými petrželkou.

Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz