ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
plecový plátek
Plátek lopatkový je sval sejmutý z vrchní plochy lopatky při kostění plece. Má podobný charakter jako loupaná plec (vyšší podíl vazivových tkání) a rovněž podobné využití. Křehkost je zaručena díky tomu, že zvíře tento sval prakticky k pohybu nevyužívá. Jedná se o tzv. přední maso bez kosti.
Lopatkový plátek je vhodný na marinování, pošírování, grilování (tukové krytí se na pánvi rozpustí a zanechá vynikající chuť).
Odděluje se řezy před a za plecí, kterými se protnou svaly spojující plec s hrudníkem; následně se za stálého odtahování uvolní obě části až k lopatkové chrupavce, toto spojení s lopatkou se nařízne a odlomí; rozříznutím svalů v místě lomu se obě části oddělí.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz