Lopatkový plátek (11)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

plecový plátek

Popis

Plátek lopatkový je sval sejmutý z vrchní plochy lopatky při kostění plece. Má podobný charakter jako loupaná plec (vyšší podíl vazivových tkání) a rovněž podobné využití. Křehkost je zaručena díky tomu, že zvíře tento sval prakticky k pohybu nevyužívá. Jedná se o tzv. přední maso bez kosti.

Úprava

Lopatkový plátek je vhodný na ma­rinování, pošírování, grilování (tukové krytí se na pánvi rozpustí a zanechá vynikající chuť).

Bourání

Odděluje se řezy před a za plecí, kterými se protnou svaly spojující plec s hrudníkem; následně se za stálého odtahování uvolní obě části až k lopatkové chrupavce, toto spojení s lopatkou se nařízne a odlomí; rozříznutím svalů v místě lomu se obě části oddělí.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Hovězí Massaman karí s batáty
13.08.2021

Hovězí Massaman karí s batáty

Přečíst...
Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem
13.08.2021

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz