Hovězí koule na „kočičí“ způsob

Hovězí koule na „kočičí“ způsob

20.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Tento recept je specialitou vyhlášené restaurace Wildcat Inn and Tavern, která se nalézá v malé vesničce Jackson Village na úpatí Bílých hor ve státě New Hampshire v Nové Anglii (USA). I když se toto gurmánské doupě jmenuje „Wildcat = divoká kočka“, nečekejte na jídelním lístku kočičí speciality, ale zejména lákavé variace na hovězí maso. Kromě předkládaného receptu se restaurace pyšní také báječnými hovězími steaky, pečenými žebírky polévanými jahodovou omáčkou, kapsami plněnými višňovou nádivkou atd.

Ingredience

  • 600 g vhodného hovězího – ořech, kotleta,… (1 porce = plátek kolem 1,5 cm)
  • sýr vhodný ke strouhání s výraznější chutí (čedar, ementál, popř. niva)
  • libovější plátky (anglické) slaniny (alternativou může být i jakákoli jiná uzenina)
  • rýže (natural je nejlepší)
  • zelenina dle vlastního výběru (paprika zelená, červená, žlutá; nakládaná kukuřice; mrkev; brokolice; hrách…)
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • hřebíček
  • oregano

Postup přípravy pokrmu

Nakrájíme maso na plátky min. 1,5 cm, naklepeme jako na řízky a rozložíme, doprostřed každého kusu položíme 2 plátky slaniny a na ně kuličku uhnětenou z nastrouhaného sýra (asi tak do velikosti pingpongového míčku), kuličku posypeme oreganem, můžeme i opepřit. Plátky masa solíme dle vlastního uvážení vzhledem ke slanině a sýru, který může být již také slaný. Kuličku sýra zabalíme do slaniny a pečlivě do plátku masa. Takto připravené kuličky pokládáme těsně vedle sebe do vymaštěné pečící nádoby (velikost vybíráme dle množství kuliček tak, aby byly těsně vedle sebe – jako když děláme buchty – aby se při pečení neotevíraly). Případně můžeme kuličky omotat nití, kterou před servírováním odstraníme. Kuličky pečeme dozlatova, dle potřeby můžeme podlévat. Rýži natural vaříme osolenou s oloupanou menší cibulkou a hřebíček můžeme zapíchat do cibulky. Na oleji v hlubší pánvi orestujeme veškerou připravenou zeleninu pokrájenou na větší kousky. Na talíř klademe upečené koule, kopečky uvařené rýže a dozdobíme zeleninovou směsí.

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz