ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Kluci v akci radí: Pokud k pečení steaků nepoužíváme hovězí svíčkovou, u níž máme jistotu křehkosti a měkkosti, maso nejprve v celku zkřehčíme tzv. tenderizérem (kuchyňská pomůcka, která naruší strukturu dlouhých vláken pomocí tenkých ostrých nožů)…Tento krok ale můžeme s radostí přeskočit, protože je-li maso správně vyzrálé, není třeba se ničeho obávat a pochutnáme si na steaku i z jiných partií a to i bez tenderizéru a možná i bez marinády, ale to ponecháme na Vašem rozhodnutí…
(8–10 porcí)
Steak
Zelenina
Steak
V hmoždíři rozdrtíme rozmarýn s tymiánem, olivovým olejem, černým pepřem a smícháme s dijonskou hořčicí. Maso nakrájíme na asi 3 cm vysoké steaky a v míse smícháme s připravenou marinádou, zakápneme portským vínem. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme marinovat, alespoň přes noc. Gril potřeme špekem a klademe na něj maso, které předem otřeme od marinády, aby nám při pečení nekapala do ohně. Maso grilujeme asi 3 minuty z každé strany v zaklopeném grilu. Když maso obracíme, vložíme do grilu marinovanou zeleninu. Maso sundáme z grilu, poklademe máslem, zakryjeme alobalem a necháme odležet, než se upeče zelenina.
Maso na talíři osolíme, opepříme a podáváme s grilovanou zeleninou.
Zelenina
Zeleninu nakrájíme, v míse smícháme s olivovým olejem, čerstvým tymiánem, balsamikovým octem a mletým pepřem. Necháme odležet a grilujeme.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz