Ruský boršč

Ruský boršč

28.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

Pro 6–8 osob:

  • 250 g hovězí kližky
  • 250 g hovězího předního s kostí
  • 250 g vepřové plece
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 5 lístků bobkového listu
  • 1 cibule
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 150 g hlávkového zelí
  • 1 velká brambora
  • 2 ks vařené červené řepy
  • 400 g krájených rajčat (1 konzerva)
  • 100 g slaniny
  • 2 PL sladké mleté papriky
  • 1 citron (nebo vinný ocet)
  • 1 kysaná smetana
  • sůl a pepř

Postup přípravy pokrmu

Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu. Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky. Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikou a zarestujeme.  Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou či octem. Podáváme s kysanou smetanou. 

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz