ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
6A - žebro vysoké, 6B – žebro holé, nízké žebro viz bok s kostí (8)
Žebro se obecně skládá z kombinace kostí 1. až 8. žebra (bez hrudí a „předního“ masa), které jednotlivá žebra spojuje. Správně se dělí na vysoké a holé. Je velmi prorostlé a při tepelné úpravě si zachovává šťavnatost. Mělo by být upraveno/nařezáno do úhledného obdélníkového tvaru.
Žebro lze grilovat vcelku na americký, resp. argentinský způsob – několik hodin v uzavřeném grilu nebo nad ohněm na roštu. Po vykostění lze využít na rolády nebo na dušení. Pokud je dobře zmasilé, můžeme jej nakrájet na plátky za účelem přípravy minutek (na japonský způsob) a je skvělým základem silného vývaru.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz