ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Nedělní recept z hovězí plece pro milovníky pečeně, knedlíků a zelíčka či špenátu. Tip nabídne dietnější formu masa s rýží.
Hovězí plec pečená
knedlíky:
PŘÍPRAVA: pečení 1,5 hodiny
Plec
Plec den předem prošpikujeme, posolíme, opepříme a obalíme v provensálském koření - pěkně se proloží - provoní kořením.
Prudce osmažíme, aby se maso zatáhlo. Vymažeme pekáček sádlem, na dno dáme nakrájenou cibulku a vložíme česnekem posypané hovězí maso. Pečeme za občasného podlévání a obracení masa pod pokličkou asi 1,5 hodiny při cca 180°C.
Před koncem pečení, necháme pekáček otevřený, aby maso chytlo barvu. Potom maso vyndáme a nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, maso vložíme zpět a ještě chvilku propečeme.
Knedlíky
Na pánvi rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme na ní cibulku - když začne zlátnout, přidáme na kousky natrhané rohlíky a mírně opečeme ze všech stran.
Potom vše přendáme do mísy, zalijeme vejci rozmíchanými v mléce, přisolíme, přidáme nakrájenou petrželku a přisypeme asi 7 lžic mouky. Zaděláme těsto.
Připravíme z těsta jednu šišku knedlíku, který vaříme 25 minut a nakrájíme na plátky. (Jedné šišky knedlíku je cca 10 knedlíků - tak proto raději 2 šišky)
Pečenou plec podáváme se zelím nebo se špenátem.
TIPY: Výborné je do pekáčku přidat kořenovou zeleninu mrkev, petržel... a k tomu příloha barevná rýže.
Přejeme dobrou chuť!
Ekofarma
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz