Nenechte si ujít každoroční SEMINÁŘ našeho svazu, i letos se budeme věnovat několika velmi zajímavým tématům, včetně zpracování hovězího...

Více...
 

aneb nepříjemná zkušenost jednoho řeznického mistra, které se dalo velmi lehce předejít neb nový "hlídací" systém byl spuštěn...

Více...
 

Pro skupinky přátel nebo jako program firemní akce organizujeme v Mitrově kurzy přípravy steaků... 

Více...
 

Přijďte navštívit naše Farmářské trhy v Trutnově - Poříčí, které se konají každou sobotu od 7:00 do 11:00.

Více...
 

Snad každý majitel či provozovatel stravovacího zařízení, farmy a řeznictví "po kovidu" přemýšlí, co všechno ovlivňuje úspěšnost jeho businessu...

Více...
 

Dovolujeme si Vám nabídnout vyzrálé hovězí maso skutečně prémiové kvality. Bližší informace naleznete níže...

Více...
 

Rádi bychom Vám představili ceník našeho certifikovaného BIO masa, včetně podrobnějšího rozpisu zadních partií...

Více...
 

Nedávná studie neprokázala souvislost mezi konzumací hovězího masa a vznikem srdečních chorob, cukrovky a rakoviny...

Více...
 

...je jeho cesta na Váš stůl? Zapojte svou fantazii a lásku a kvalitní hovězí maso se Vám bezesporu odvděčí!                  

Více...
 

Vakuované balíčky 1-1,5 kg si můžete objednat na adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo si přijít vybrat v týdnu od 8 do 17 h na prodejnu v Č. Krumlově.  

Více...
 

Více o naší farmě s chovem francouzského plemene limousine a prodeji hovězího masa se dozvíte z reportáže pro Aktuálně.cz a rozhovoru...

Více...
 

Prodáváme vyzrálé vakuově balené hovězí maso a steaky plemene Aberdeen angus  z vlastního chovu...  

Více...
 

Přinášíme vám velmi důležitou informaci, hlavu vzhůru:-). Tým vědců zkoumal vliv konzumace/ne-konzumace masa na psychické zdraví lidí včetně depresí, úzkostí a podobných stavů. Právě tyto stavy jsou v současné době hodně diskutovány vzhledem k aktuálnímu celosvětovému dění a je tedy více než aktuální se tomuto tématu věnovat. Studie přináší velmi zajímavé závěry...

   

Zatímco celý svět je zaměřen na zpomalení šíření koronavirové pandemie covid-19 a hledání účinné vakcíny, dopady sociální separace na duševní zdraví lidí při zákazech volného pohybu osob, zavařených restauracích a obchodech a nekonání kulturních akcí se už tak často v mediích neskloňují. A přitom právě to je možná nejnebezpečnější průvodní jev celé krize. Mnoho lidí vykazuje během této doby příznaky úzkosti, smutku a deprese. Navzdory snaze nepřipouštět si to, dost lidí cítí bezmoc, smutek, zlobu, podráždění či dokonce beznaděj. Mohou mít problémy soustředit se na jinak zcela běžné úkoly, někteří pociťují změny v chuti, bolesti těla nebo mohou mít potíže se spánkem. Odborníci často radí, aby lidé omezili dobu, po kterou sledují negativní zpravodajství, které může jejich stavu přitížit a věnovali větší péči právě svému duševnímu zdraví. Radí, jak i v době separace hledat aktivity, které k tomu povedou, včetně upozornění na potřebu vyváženého stravování. 

 

Návod je jednoduchý, pokud chcete negativní dopad na svou psychiku omezit, jezte více hovězího masa: „Zatímco rizika a přínosy vegetariánské a vegetariánské stravy jsou diskutovány po staletí, naše výsledky ukazují, že jedlíci masa mají lepší psychické zdraví. Tato zjištění mají důsledky při definování toho, co představuje tzv. zdravou stravu. Při hodnocení přínosů a rizik konkrétních stravovacích návyků je nutné zdůrazňovat vliv složení jídelníčku na duševní zdraví lidí," konstatují ve zprávě vědci, kteří jsou pod citovanou studií podepsáni. 

 

Mezi hlavní zjištění patří:

• 1 ze 3 vegetariánů trpí během života depresí nebo úzkostí
• ve srovnání s konzumenty masa užívají vegetariáni dvakrát častěji léky na předpis z důvodů duševních poruch
• ve srovnání s jedlíky masa vegetariáni 2-3krát častěji uvažují o nějaké formě sebepoškozování (např. sebevražda)
• vyloučení jakékoli skupiny potravin z jídelníčku, zejména masa, je spojeno se zvýšenou pravděpodobností psychických poruch

   

Kamil Malát, ČSCHMS

Studie Meat and mental health (zveřejněna 20. dubna 2020 v Critical Reviews in Food Science and Nutrition)