V loňském roce inicioval Hubert Herrmann, náš bývalý kolega a inspektor ve výslužbě, ve spolupráci s předsedou našeho Svazu, Václavem Jungwirhem a předsedou Asociace chovatelů aberdeen angus, Milanem Šebelkou (Angus Farma Rančice), panem Vnukem (majitelem vyhlášeného Restaurantu Vnuk) a zaměstnanci porážky TORO Hlavečník natočení reportáže na téma ověřování původu hovězího masa pohledem na chov masného skotu od narození zvířete až po gurmánský zážitek. Poutavou televizní reportáže z magazínu TV Nova Víkend, která už skončila v archivu - ač stále aktuální, se nám prostřednictvím redaktora magazínu Víkend Aleše Vašíčka podařilo získat a s jeho svolením i publikovat na našem youtube kanálu.
Nadcházející čas se neodmyslitelně pojí s konzumací kvalitních potravin. Hovězí maso patří mezi velmi oblíbené druhy, zejména díky své výrazné a specifické chuti. I když řada lidí preferuje před ostatními druhy masa právě hovězí, na jeho spotřebě se to zatím nijak valně neprojevuje a stále se drží pod hranicí 10 kg/osobu, což je bezesporu velká škoda! Přitom řada našich chovatelů má již technologii zpracování a zrání natolik zmáknutou, že je kulinární zážitek v podstatě zajištěn, pokud použijete správnou partii ke vhodné úpravě. Zpracovatelé se na Vánoce pilně připravují v nabídce mají více masa než obvykle. A jak na to? Jak si to kvalitní maso opatřit a jak ho správně "udělat"? Vše potřebné zjistíte na tomto webu, pár doporučení naleznete níže...
Naše hovězí maso pochází ze zvířat plemene aberdeen angus, celoročně volně pasených na čistých pastvinách Vysočiny. Od porážky zabere výroba této pochutiny 10 týdnů. Z masa je sušením postupně odstraněna téměř veškerá voda, jeho hmotnost klesne na méně než polovinu a stane se tak silným koncentrátem bílkovin a zdravých tuků - to vše v souladu a s naším respektem k přírodním zákonitostem od trsu trávy až po hotový výrobek.
Obchodní řetězec Lidl nabízí svým zákazníkům hovězí maso z býků plemene aberdeen angus vykrmených v České republice. Iniciativa je výsledkem dlouhých jednání chovatelů AA s firmou Maso uzeniny Polička, a. s. a následné dohody s řetězcem Lidl.
Přinášíme vám velmi důležitou informaci, hlavu vzhůru:-). Tým vědců zkoumal vliv konzumace/ne-konzumace masa na psychické zdraví lidí včetně depresí, úzkostí a podobných stavů. Právě tyto stavy jsou v současné době hodně diskutovány vzhledem k aktuálnímu celosvětovému dění a je tedy více než aktuální se tomuto tématu věnovat. Studie přináší velmi zajímavé závěry...
Při nákupu masa v supermarketech a specializovaných online shopech vždy dobře zvažte jaké maso a odkud nakupujete. Jestli chcete skutečně podporovat megaproducenty, pro které je výraz „výroba hovězího“ velmi výstižný, neboť tamní produkce masa ve feedlotech (výkrmnách) se skutečně podobá více průmyslové výrobě, než chovu v souladu s přírodou a potřebami chovaných zvířat tak, jak to známe z našich pastvin. Koupí lokální suroviny z domácí produkce nejenom že ušetříte životní prostředí, ale také podpoříte poctivé české sedláky a náš venkov. Nakoupíte-li hovězí maso od místních chovatelů masného skotu, kteří prodávají maso pod svým jménem, máte zaručenu kvalitu i původ a ještě přispějete k tolik potřebnému zlepšení ekologie. Myslete na to pokaždé, když si jdete koupit kus hovězího. Pokud chcete vědět více o tom, jak se to má bohužel ve většině případů s jihoamerickým hovězím...
Kauzy týkající se prodeje závadného hovězího masa z nemocných zvířat zvýšila zájem lidí i médií o kvalitu potravin. Vše se ubírá směrem upřednostňování českých výrobků, což samozřejmě vnímáme velmi pozitivně. Je ale třeba naučit spotřebitele jak rozeznat "české" od "méně českého" a jak se vyznat v na první pohled složitých textech etiket, které musí splňovat přísnou legislativu a to hovězí maso nevyjímaje. A co všechno musí být/a je na štítcích uvedeno? Na příkladu lze ukázat, co vše může zákazník z etikety rozklíčovat. Budeme rádi, když nám tyto informace pomůžete šířit mezi své známé a lidi, kterým není jedno, jaké potraviny a odkud konzumují...