ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Sarma je pokrm všední i sváteční. Každá rodina si ve Svaté Heleně nakládá celé hlávky zelí speciálně na sarmu. Omáčka se nezahušťuje, podává se s bílým pečivem. Chutě se fantasticky snoubí a druhý den chutná ještě lépe. Naloženou hlávku zelí můžeme nahradit, povaříme-li hlávku (nebo jednotlivé listy) v octové vodě se solí doměkka.
Zelné listy (na 4 – 6 porcí)
Masová náplň
Na podávání
Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál a oddělíme jednotlivé listy, které vložíme do vroucí vody s octem a solí, povaříme je asi 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Listy scedíme a zchladíme studenou vodou; seřízneme jim silnější „žebra“ a rozkrojíme je napůl, aby se z nich lépe připravovaly závitky.
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dosklovata. Vložíme ji do mísy k mletému masu, ochutíme pepřem, paprikou, solí a směs dobře promícháme s propláchnutou rýží.
Do půlek zelných listů vložíme porci (asi dlaň) masové směsi a dobře zabalíme a utěsníme (rada: maso vložíme ke kraji, zelný list přehneme kolem masa, poté přehneme pravý kraj a závitek dobalíme, poté uzavřeme levý kraj tak, že list vmáčkneme do závitku).
Závitky naskládáme natěsno do kastrolu, navrch vložíme snítku kopru, podlijeme vodou a vaříme 45−60 minut. Ke konci varu přidáme rajčatovou šťávu a povaříme.
Sarmu podáváme s bílým chlebem a kdo má chuť, přidá si i zakysanou smetanu.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz