ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Na maďarské pustě, obdobně jako jihoamerické pampě či severoamerické prérii, nemívali honáci dobytka ve výbavě soupravu nerez hrnců. Kdo by se s tím po nedozírných pláních tahal. Musel stačit jeden kotlík. A že honák musel při své nelehké práci jíst vydatně, o tom není pochyb. My nejsme v pustině, máme vybavenou kuchyň, takže přípravu urychlíme. Noky budeme vařit ve druhém hrnci, zatímco se bude maso dusit.
Na noky:
Ve větším hrnci necháme na rozpáleném oleji zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, rychle osmahneme, přidáme sladkou papriku, rychle za stálého míchání osmahneme, přilijeme trochu vody a dusíme, až se voda vydusí. Přidáme kmín a utřený česnek, promícháme, opět mírně podlijeme a dusíme na mírném ohni za občasného promíchání a podlévání. Mouku smícháme s vejci, mírně osolíme, přidáme trochu vody a vypracujeme tuhé těsto, z kterého utvoříme malé noky. Uvaříme je v osolené vodě, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Když je maso téměř měkké, necháme šťávu vyvařit na tuk, přidáme na kostičky nakrájené brambory a papriky, krátce orestujeme, mírně podlijeme a necháme přejít varem. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme až brambory změknou. Přidáme připravené noky, necháme je prohřát a podle momentální chuti dochutíme např. pálivou paprikou. Podáváme v misce, jíme lžící.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz