Banner úvodní strana

Kližka zadní (28)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

Heel of round, Ossobuco, osobuko, nožina

Popis

Zadní kližka je více libová a méně dělivá než kližka přední a má také méně kolagenu. Řádně odleželé maso kližky je zdrojem nejen chut­ného a měkkého masa, ale velkého množství dokonale voňavé hnědé šťávy, kterou kližka při vaření a dušení pustí. S čerstvou kližkou toho ale nedocílíme. Jedná se o velmi namáhané svalstvo a proto je také značně šlachovité. Někdy se nabízí zákazníkům společně s karabáčkem.

Úprava

Do guláše s ní! Díky vyššímu podílu kolagenu mu dodá intenzivní masitou chuť. Pokud zadní kližku ponecháme na holenní kosti, získáme část, kterou nazýváme koleno. Nařezaná i s kostí (morkovou) na tenké 2-3 cm vysoké plátky je známá jako tzv. Ossobuco, což je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z okolí Milána („Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra = kost s dírou), ideální k pomalému dušení při nízké teplotě – obsypané zeleninou nebo na víně a bylinkách, nemusí se moc podlívat, morek se pomalu rozpouští. U řezníka dostanete spíše na objednávku, protože se musí řezat pásovou pilou.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Hovězí zázvorový guláš
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
12.08.2021

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz

Facebook Miluju Hovězí Instagram Miluju Hovězí