Kovbojské fazole pokaždé jinak

Kovbojské fazole pokaždé jinak

12.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

Základní suroviny se nemění:

  • hovězí maso (kližka, kulatá plec, ořech)
  • anglická slanina
  • pikantní klobása
  • fazole
  • cibule
  • česnek
  • drcený pepř
  • saturejka
  • pálivá paprika
  • sůl
  • vývar

všeho přiměřeně.

 

Suroviny dle momentální dostupnosti a momentální nálady:

  • barevné papriky
  • rajčata
  • kečup
  • worchester
  • rajský protlak
  • mražená kukuřice
  • feferonky
  • bylinky

všeho přiměřeně.

Postup přípravy pokrmu

Večer předem namočit směs fazolí několika barev, ale vždy stejné velikosti, aby se druhý den vařily stejně dlouho.

Základní postup

Na velké litinové pánvi popustit na větší kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidat nahrubo nakrájenou cibuli, na větší kostky nakrájené hovězí maso a na kolečka nakrájenou klobásku. Vše prudce osmažit, zasypat pálivou paprikou, přidat namočené fazole, zalít vývarem, osolit, opepřit, přidat saturejku a nechat pod poklicí mírně probublávat až k úplnému změknutí masa i fazolí. Před koncem varu přidat utřený česnek.

A jak to obvykle dopadá?

V důsledku průběžného ochutnávání je nutné přidat na čtvrtky nakrájená rajčata a trochu kečupu, za chvíli nakrájené papriky a trochu rajského protlaku, pak by to chtělo snítku tymiánu a nakrájenou feferonku, za další chvíli mírně zakápnout worcesterem a přidat půl pytlíku mražené cukrové kukuřice, nebo raději celý? Podlít vývarem. Každou chvíli něco až je pánev plná a víc se toho do ní nevejde. Takže ještě ten utřený česnek. Uběhly zhruba dvě příjemně strávené hodinky, chutě se spojily a lahodně prolnuly, maso i fazole jsou měkké, lžíce v pánvi stojí. Podáváme na hlubokých talířích, jíme lžící a přikusujeme chleba.

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz