ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Základní suroviny se nemění:
všeho přiměřeně.
Suroviny dle momentální dostupnosti a momentální nálady:
všeho přiměřeně.
Večer předem namočit směs fazolí několika barev, ale vždy stejné velikosti, aby se druhý den vařily stejně dlouho.
Základní postup
Na velké litinové pánvi popustit na větší kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidat nahrubo nakrájenou cibuli, na větší kostky nakrájené hovězí maso a na kolečka nakrájenou klobásku. Vše prudce osmažit, zasypat pálivou paprikou, přidat namočené fazole, zalít vývarem, osolit, opepřit, přidat saturejku a nechat pod poklicí mírně probublávat až k úplnému změknutí masa i fazolí. Před koncem varu přidat utřený česnek.
A jak to obvykle dopadá?
V důsledku průběžného ochutnávání je nutné přidat na čtvrtky nakrájená rajčata a trochu kečupu, za chvíli nakrájené papriky a trochu rajského protlaku, pak by to chtělo snítku tymiánu a nakrájenou feferonku, za další chvíli mírně zakápnout worcesterem a přidat půl pytlíku mražené cukrové kukuřice, nebo raději celý? Podlít vývarem. Každou chvíli něco až je pánev plná a víc se toho do ní nevejde. Takže ještě ten utřený česnek. Uběhly zhruba dvě příjemně strávené hodinky, chutě se spojily a lahodně prolnuly, maso i fazole jsou měkké, lžíce v pánvi stojí. Podáváme na hlubokých talířích, jíme lžící a přikusujeme chleba.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz