Hovězí se smetanovou omáčkou

Hovězí se smetanovou omáčkou

03.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Kdo by neznal klasickou svíčkovou. Dámy se třemi, chlapi se šesti, dorostenci ve vývinu s osmi. Ale víte, jak se připravovala v meziválečném období pro pány z Dobříše na jejich loveckém zámečku? Jen pár drobných odlišností od klasiky, ale výsledek je hoden knížecího stolu. Mějme se teď jak knížata kdys.

Ingredience

  • 800 g nepravé svíčkové (pro knížata samozřejmě pravé)
  • 10 dkg prorostlé slaniny
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 malý celer,
  • 2 cibule
  • 2 dcl smetany (33 % tuku)
  • 50 g másla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 lžičky rybízového rosolu
  • sůl
  • ocet
  • jemná strouhanka z tvrdého černého chleba (bez kůrek)
  • vývar

Postup přípravy pokrmu

Špalík masa prošpikujeme slaninou. Zeleninu nakrájenou na tenké plátky spolu s kořením a trochou octa krátce povaříme ve vývaru. Necháme vychladnout a vzniklým lákem zalijeme maso. V ledničce necháme 1 až 2 dny. Odleželé maso vyjmeme, osušíme a po všech stranách prudce osmahneme. Lák přecedíme, zeleninu s kořením necháme okapat a na rozehřátém másle v hlubokém kastrolu rychle osmahneme. Přidáme maso s kůrčičkou na povrchu, podlijeme lákem a za občasného podlévání a obracení maso upečeme. Téměř měkké maso odklopíme a dopečeme. Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Vyjmeme koření a zeleninu propasírujeme. Zahustíme strouhankou z černého chleba a vaříme, až se chleba rozvaří a omáčka má tu správnou konzistenci. Přidáme rybízový rosol, smetanu, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Důkladně promícháme a chvilku povaříme. Mírně vychladlé maso krájíme přes vlákno na plátky. Podáváme s knedlíkem a zdobíme brusinkami.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz