ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Kdo by neznal klasickou svíčkovou. Dámy se třemi, chlapi se šesti, dorostenci ve vývinu s osmi. Ale víte, jak se připravovala v meziválečném období pro pány z Dobříše na jejich loveckém zámečku? Jen pár drobných odlišností od klasiky, ale výsledek je hoden knížecího stolu. Mějme se teď jak knížata kdys.
Špalík masa prošpikujeme slaninou. Zeleninu nakrájenou na tenké plátky spolu s kořením a trochou octa krátce povaříme ve vývaru. Necháme vychladnout a vzniklým lákem zalijeme maso. V ledničce necháme 1 až 2 dny. Odleželé maso vyjmeme, osušíme a po všech stranách prudce osmahneme. Lák přecedíme, zeleninu s kořením necháme okapat a na rozehřátém másle v hlubokém kastrolu rychle osmahneme. Přidáme maso s kůrčičkou na povrchu, podlijeme lákem a za občasného podlévání a obracení maso upečeme. Téměř měkké maso odklopíme a dopečeme. Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Vyjmeme koření a zeleninu propasírujeme. Zahustíme strouhankou z černého chleba a vaříme, až se chleba rozvaří a omáčka má tu správnou konzistenci. Přidáme rybízový rosol, smetanu, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Důkladně promícháme a chvilku povaříme. Mírně vychladlé maso krájíme přes vlákno na plátky. Podáváme s knedlíkem a zdobíme brusinkami.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz