Bulharská sarma

Bulharská sarma

05.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Pokrm, který, v různých obměnách, zná každý, kdo navštívil pobřeží Černého moře.

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml kysané smetany
  • strouhanka
  • pepř
  • sůl
  • juzum (v případě nouze lze nahradit kořením do mletých mas, ale už to nebude tak bulharské)
  • listy vinné révy

Postup přípravy pokrmu

Mleté maso smícháme s vejcem a strouhankou. Dle chuti přidáme juzum, sůl a pepř. Ze směsi tvarujeme šišky, které balíme do listů vinné révy. Zabalené šišky klademe do zapékací misky, podlijeme smetanou a ve vyhřáté troubě pečeme asi hodinu. Podáváme s bílým pečivem.

Nejsou-li k dispozici listy vinné révy, použijeme listy zelné. Ale opět to nebude tak bulharské, spíše ukrajinské. Hlávku zelí dáme celou povařit. Vrchní listy se uvaří, vnitřní zůstanou syrové. Vrchní měkké listy opatrně oloupneme a do nich zabalíme masovou směs. Dále postupujeme, jak výše uvedeno. A zbyl nám nedovařený vnitřek zelné hlávky. Co s ním? Nakrájíme a podusíme na slanině a cibulce. Přidáme rajský protlak a kysanou smetanu. Tím vším pokryjeme masovou směs v zelných listech a zapékáme 1 hodinu. Komu by nestačilo zelí, může přikusovat bílé pečivo.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz