ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Pokrm, který, v různých obměnách, zná každý, kdo navštívil pobřeží Černého moře.
Mleté maso smícháme s vejcem a strouhankou. Dle chuti přidáme juzum, sůl a pepř. Ze směsi tvarujeme šišky, které balíme do listů vinné révy. Zabalené šišky klademe do zapékací misky, podlijeme smetanou a ve vyhřáté troubě pečeme asi hodinu. Podáváme s bílým pečivem.
Nejsou-li k dispozici listy vinné révy, použijeme listy zelné. Ale opět to nebude tak bulharské, spíše ukrajinské. Hlávku zelí dáme celou povařit. Vrchní listy se uvaří, vnitřní zůstanou syrové. Vrchní měkké listy opatrně oloupneme a do nich zabalíme masovou směs. Dále postupujeme, jak výše uvedeno. A zbyl nám nedovařený vnitřek zelné hlávky. Co s ním? Nakrájíme a podusíme na slanině a cibulce. Přidáme rajský protlak a kysanou smetanu. Tím vším pokryjeme masovou směs v zelných listech a zapékáme 1 hodinu. Komu by nestačilo zelí, může přikusovat bílé pečivo.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz