ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Kdo by to neznal: „Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru.“ Dále tato dětská říkanka nabádala jakéhosi Pepíka k loupeži vzácného koření. Opravdu, v době kdy nás rodiče učili říkanky, zázvor byl zbožím nedostatkovým a poměrně vzácným. Kdo neměl známé, musel oloupit lišku. Dnes je zázvoru dostatek, takže synka nepošleme krást, ale pěkně nakupovat do obchodu a můžeme se pustit rovnou do vaření.
Maso nakrájené na plátky lehce naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme zázvorem. Rozehřejeme máslo v oleji a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli. Prudce osmahneme. Vložíme plátky okořeněného masa a po obou stranách rychle osmahneme. Zalijeme vývarem a na mírném ohni dusíme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vydusit na tuk a přidáme na plátky nakrájený česnek. Krátce osmahneme, zaprášíme moukou, zamícháme a podlijeme trochou vývaru. Krátce provaříme. Maso vrátíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme např. s těstovinami, ozdobíme čerstvými bylinkami.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz