ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Vařil-li pravý zálesák guláš, přidal všechno, co měl, v množství přiměřeném. Muselo toho být hodně, muselo to být vydatné a muselo to chutnat. Základem vždy bylo maso a fazole. Maso se ulovilo, fazole vezla nákladní mula. Uvařme si guláš zámožnějšího zálesáka, který měl nákladních mul několik a vše potřebné vláčel nedozírnou prérií s sebou. A žádné otálení, nebo se na nás vrhnou hladoví kojoti.
Fazole a houby den předem odděleně namočíme. V den přípravy fazole uvaříme, houby nakrájíme a rovněž uvaříme (pokud použijeme k podlévání vodu, v níž se houby máčely, bude mít guláš výraznější houbovou příchuť).Uvaříme rovněž hrášek s mrkví. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a na kostky nakrájené maso. Krátce osmahneme, osolíme, opepříme. Podlijeme, přidáme kmín a rajčatový protlak. Pod pokličkou dusíme, až je maso téměř měkké. Vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, krátce orestujeme, podlijeme teplou vodou, přidáme utřený česnek a majoránku a dodusíme do úplného změknutí masa. Přidáme vařené fazole, vařený hrášek s mrkví, vařené houby a nakrájenou orestovanou slaninu. Krátce povaříme, dochutíme a podáváme. Nejlépe s chlebem.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz