ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
S jakými houbami? Především jedlými. Mykolog si najde čerstvé houby kdykoliv, houbař jen když rostou. A nejsou-li houby čerstvé z lesa, můžeme koupit čerstvou hlívu ústřičnou či jinou a žampiony. Nejsou-li čerstvé, použijeme konzervované. Sušené předem namočíme, sterilované necháme odkapat. Použijeme-li směs podzimních hub, pokrm bude výrazněji vonět. Použijeme-li lišky, pokrm dostane specifickou výbornou chuť. Zkrátka, možností je nepřeberně, ale znovu zdůrazňujeme: použijte jen takové houby, které se dají jíst opakovaně.
Na rozpáleném oleji osmahneme hovězí maso nakrájené na kostky. Přidáme jemně nasekanou cibuli a necháme zesklovatět. Podlijeme vývarem a vínem, přidáme svazek bylinek a zvolna dusíme. Po vydušení tekutiny maso zasypeme moukou a krátce osmahneme. Přidáme brandy, kterou necháme vzplanout (ale opatrně, aby nevzpláli i sousedé nad námi). Když odhoří alkohol a zůstane jen příjemné aroma, přidáme k masu malé cibulky, nakrájené houby, rozetřený česnek, osolíme, opepříme a znovu mírně podlijeme vývarem a vínem a dusíme, až je maso měkké. Vyjmeme svazek bylinek, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s rýží, případně tmavým pečivem.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 725 362 844
E-mail: vokata@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz