Domácí roastbeef s pepřovou omáčkou a ratatouille

19.03.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Šťavnatý kousek masa s kousky zeleného pepře je chuťovou nirvánou. Přílohou ke kulinářské lahůdce je dušená zeleninka, francouzská specialita ratatouille.

Ingredience

  • 800 g nízkého roštěnce nebo hovězí svíčkové
  • 100 ml olivového oleje
  • 80 g dijónské hořčice
  • 2 cl worcesteru a 1 dl červeného vína
  • drcený pepř, čerstvý tymián a maldonská sůl

Postup přípravy pokrmu

Roastbeef

V misce vymícháme olej, hořčici, worchester, víno a pepř. Marinádu vetřeme do masa a necháme odležet, nejlépe přes noc. Druhý den vyjmeme maso z lednice alespoň hodinu před tepelným zpracováním. Marinádu z masa otřeme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Maso vložíme na mřížku, potřeme zpět zbylou marinádou, do masa zapíchneme teploměr a v mírně vyhřáté troubě, cca 125 °C pečeme, až teplota uvnitř masa dosáhne 63 °C, vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odstát (teploty pro dosažení stupně propečení: rare 49−52 °C, 55−60 °C medium rare, 63−66 °C medium, well done 68−74 °C). Pečené maso krájíme na tenké plátky a podáváme, sypeme maldonskou solí.

Příloha - pepřová omáčka

Na rozehřátém másle osmahneme okapaný pepř, zastříkneme koňakem, dolijeme silným masovým vývarem, smetanou a necháme redukovat. Jakmile dosáhneme konzistence omáčky, osolíme, zastříkneme madeirou a ještě provaříme.

  • 50 g másla
  • 2 lžíce zeleného nakládaného pepře
  • 5 cl koňaku nebo brandy
  • 2 dl masové šťávy nebo silného vývaru
  • 2 dl smetany, sůl a madeirské víno na dochucení

Příloha - ratatouille

Zeleninu nakrájíme na kostky a na olivovém oleji ji postupně opečeme. Nejprve lilek, poté papriku, cibulku na klínky, cuketu, česnek, zarestujeme rajský protlak, bílé víno, mletý pepř. Navrch položíme svázané bylinky, přiklopíme pokličkou a dusíme 20−30 minut. Před podáváním bylinky vyjmeme.

  • 1 lilek a 1 cuketa
  • 1 červená paprika a 1 zelená paprika
  • 1 cibule a 3 rajčata
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g rajčatového protlaku
  • suché bílé víno, mletý pepř, sůl, čerstvé bylinky a olivový olej

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz