ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
…to je nádherně šťavnaté maso zabalené spolu s báječnými ingrediencemi do listového těsta a upečené. To je absolutní jistota, nikdy ho nevysušíte a bude plné chutí. Čas Vánoc se blíží, třeba se vám bude recept na Svíčkovou Wellington hodit do slavnostního svátečního menu…
Na marinádu, kterou použijete večer před úpravou:
Na úpravu masa:
Na omáčku:
Doba přípravy - 2 hodiny
Večer předem nebo v horším případě ráno před úpravou, vložte dobře osušené maso do marinády. Tu vytvoříte promícháním všech ingrediencí. Nechte marinovat minimálně dvě hodiny.
Druhý den si předehřejte troubu na 180°C horkovzduchem. Maso vyjměte z marinády a důkladně osušte, aby při smažení citronová šťáva neprskala. V pánvi (nejradši mám těžkou nerezovou) rozpalte sádlo a na něm opékejte svíčkovou kolem dokola, až je zlatavě hnědá. Dohromady vám to zabere tak 5-7 minut, podle velikosti masa. Zalijte si horkou vodou sušené houby, ať pěkně změknou.
Maso přesuňte do pekáče a jen tak ho šoupněte do trouby. Teď nastává dost důležitý okamžik, který určuje výsledné propečení masa. Když svíčkovou necháte péct 15 minut, bude výsledek spíš krvavější, 20-25 minut bude uprostřed růžové a 35 minut bude durch nebo-li bez krve, ale i přesto nádherně šťavnaté. Až se maso dopeče, vyndejte ho z pekáče na talíř a nechte chladnout. Šťávu z pekáče i z talíře pak využijete jako základ omáčky.
Zatímco se maso peče, připravte si náplň. Do pánve, ve které jste opékali svíčkovou, přidejte máslo, zpěňte ho a nechte na něm změknout cibulku. Občas promíchejte, za pět minut to bude hotové. Přidejte vyždímané a nakrájené houby, chvíli smažte, zalijte sherry, posolte a opepřete, a nechte asi pět minut smažit. Alkohol se stejně jako další tekutiny odpaří. Sušená rajčata mezitím pokrájejte nadrobno a klidně i s tou trochou oleje je přidejte do směsi. Přisypte oregano, promíchejte asi minutu a odstavte z tepla. Náplň nechte chladnout.
Na mírně pomoučeném válu si vyválejte těsto dostatečně velké na to, abyste pak do něj pohodlně zabalili maso. Přendejte ho na plech pokrytý pečícím papírem. Uprostřed těsta udělejte ze směsi postýlku pro maso, položte ho na ni a zbytkem směsi ho pokryjte. Těsto zvedněte a nahoře překryjte jednu stranu tou druhou. Stejný postup, jako při balení štrůdlu. Než k sobě strany přitisknete, pomažte je rozšlehaným vajíčkem. Následně dobře spojte krátké strany, abyste měli hotový balíček a potřete celý povrch vajíčkem. Nyní můžete dát plech do trouby nebo balíček na pečícím papíru přesunout do ledničky a vytáhnout ho, až když ho bude čas dát péct. Peče se tak dlouho, dokud není těsto zlatavé, což trvá asi 40 minut.
Už vám zbývá jen udělat omáčku, na což bude bohatě stačit čas, kdy se balíček peče. Do kastrůlku nebo pánve na omáčky vyškrábněte vypečenou šťávu z masa, zahřejte ji a buď do ní můžete vmíchat mouku a asi minutu restovat, nebo mouku vynechte a později vmícháte jíšku. Přilijte vývar a víno, a nechte asi 10 minut probublávat. Tím se tekutiny zredukují asi na polovinu. Přidejte pomerančovou šťávu, oregano a přislaďte cukrem. Rozhodli-li jste se pro jíšku, tak ji teď vmíchejte. Nezapomeňte na pravidlo, že do horké tekutiny musí přijít studená jíška. Omáčku ochutnejte a vylaďte. Výsledná chuť by měla být lehce pikantní, ale ne trpká.
Když je těsto zlatavé a všude se line omamná vůně, troubu vypněte, maso přeneste na prkno a tam ho nechte 10 minut odpočívat. Šťáva se tak rovnoměrně rozloží do celého kusu masa. Při pečení se mohlo stát, že těsto někde prasklo nebo šťáva trochu vytekla, z toho si nic nedělejte. Jen při přenášení buďte opatrní, hezky podeberte celý balíček, aby se těsto dole nepropadlo. Ale to znáte i ze štrůdlu. Během odpočívání si nachystejte talíře, příbory a přílohy, ať můžete hned potom servírovat.
A teď přijde ten zázrak. Balíček překrojte v půlce. Tím zjistíte, jak se vám maso povedlo, ucítíte vůni a pochopíte, proč je Svíčková Wellington tak slavná a jedinečná. Pak ji krájejte na silné plátky a podávejte je přelité omáčkou. Jako přílohu můžete použít zelené fazolky nebo salát, do kterého přidáte teplé vařené brambory. Skvělá je čerstvá bageta nebo popřípadě upečené kousky zbytků listového těsta a grilovaná nebo dušená zelenina.
TIPY:
Nikdy nenechávejte opečené maso chladnout na teplém pekáči, pořád by teplo ovlivňovalo jeho propečenost.
Pokud maso uděláte medium či medium rare, dejte dětem krajní kousky. Ty jsou propečenější a tak nikdo nebude protestovat.
Zelené fazolky uvařte v osolené vodě do měkka, slijte, pokropte olivovým olejem, přidejte rozmačkaný česnek, přiklopte hrnec poklicí, na kterou natáhnete od ucha k uchu hrnce utěrku a hrncem pořádně klepejte nahoru a dolů. Tím se fazolky rovnoměrně obalí v česneku a oleji. Popřípadě přisolte.
Když použijete rozválené koupené listové těsto, nic se nestane. Pokud si ho sami rozválíte, je silnější a tím lepší. Můžete to třeba poprvé zkusit s koupeným, pokud by toho na vás bylo moc nového, a za párkrát si určitě nakonec najdete recept a uděláte si těsto vlastní.
Za skvostnou svíčkovou Wellington děkujeme paní Markétě z Pardubic!
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz