Španělské ptáčky

Španělské ptáčky

10.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4 porce:

  • 800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec)
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 50 g špeku
  • 2 nožičky párku v jedlém střívku
  • 2 vejce
  • 1 velká sterilovaná okurka
  • 1 velká cibule
  • 100 ml oleje
  • instantní jíška na zahuštění šťávy

Rýže:

  • 240 g rýže parboiled
  • 50 ml slunečnicového olej
  • 360 ml vody
  • svazek oregana
  • sůl

Postup přípravy pokrmu

1. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Okurky, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit. 

2. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme a dopékáme při 150 °C cca 45 minut, až je maso měkké. Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou. 

3. Když jsou ptáčky pečené, vyjmeme je z výpeku, který přivedeme k varu, vyrestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme instantní jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.

4. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na části oleje, přidáme propláchnutou a okapanou rýži, opět osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Poté nádobu přiklopíme poklicí, vložíme do trouby a necháme péct 20 minut při cca 170 °C.

5. Druhou cibuli nakrájíme na plátky, na troše zbytku oleje orestujeme dozlatova, přihodíme nasekané oregáno a jakmile je rýže pečená, promícháme ji s touto směsí. Podáváme k ptáčkům, které podléváme šťávou.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz