ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
4 porce:
Rýže:
1. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Okurky, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit.
2. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme a dopékáme při 150 °C cca 45 minut, až je maso měkké. Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou.
3. Když jsou ptáčky pečené, vyjmeme je z výpeku, který přivedeme k varu, vyrestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme instantní jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.
4. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na části oleje, přidáme propláchnutou a okapanou rýži, opět osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Poté nádobu přiklopíme poklicí, vložíme do trouby a necháme péct 20 minut při cca 170 °C.
5. Druhou cibuli nakrájíme na plátky, na troše zbytku oleje orestujeme dozlatova, přihodíme nasekané oregáno a jakmile je rýže pečená, promícháme ji s touto směsí. Podáváme k ptáčkům, které podléváme šťávou.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz