ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Poradíme vám, jak si chutně udělat hovězí líčka podle paní Markéty z Pardubic…
1) Nejdřív si maso rozložte na prkno a zjistěte, jestli není třeba odkrojit nějakou příliš tučnou část nebo šlašku. Maso pěkně posolte a popepřete z obou stran a pak ho dejte opékat do pánve, nejdřív tučnější částí dolů, aby se maso krásně zatáhlo. Nezapomeňte, že vždy je nutné opékat jen tolik masa, aby pánev zůstala dost rozpálená a maso se nezačalo dusit. Radši rozpalte hrnec a pánev a opékejte na dvou plochách naráz, pokud se vám nechce čekat.
2) Opečené maso odložte někam vedle a ve stejném tuku opečte ještě kořenovou zeleninu. Může pěkně zlátnout, jen nesmí hodně ztmavnout, aby nezhořkla. Po pár minutách přidejte nakrájenou cibuli a osolte.
Když je všechna zelenina pěkně opečená, přidejte protlak a koření a bylinky a zarestujte. Přilijte víno a nechte ho chvilku vyvařit, aby se zbavilo alkoholu a trochu zredukovalo. Pak přidejte vývar a do hotové omáčky vložte maso.
3) Hrnec přiklopte poklicí a je to. Už si jen zvolte, jestli necháte líčka dusit na ploténce nebo v troubě vyhřáté na 150°C. Obojí je stejně dobré, jen při použití ploténky je potřeba mít železný hrnec s poklicí, aby se teplo pěkně vedlo celým hrncem. Zatím jsem nikdy nemusela nic při takhle pomalém dušení míchat. Ale vy znáte své hrnce nejlíp:-)
4) Nejdůležitější na celém receptu je opravdu čas. Dusit je třeba 3 hodiny. A když to budou na mírnějším plamenu hodiny 4, nic se neděje. Někdo dusí i při 120°C, ale to se mi zdálo až příliš zdlouhavé. Žvýkací sval je u přežvýkavců jasně nejnamáhanější, takže potřebuje čas a teplo. Odměnou je neskutečně šťavnaté a krátké masíčko, od kterého se vám nebude chtít vstát. A ty vůně! A chutě:-) …Tak tedy dobrou chuť!
Tipy a triky
Maso určitě nezbavujte všeho tuku, ten je nositelem chuti. Kližka, kterou je maso prorostlé se úplně rozpustí a právě ten rozpuštěný kolagen pomůže vytvořit tu úžasnou omáčku. Kdybyste náhodou po 3 hodinách nemohli maso ukrojit lžící nebo jste v něm ještě viděli nějakou kližku, přidejte čas! Nic se nebude dít!
Pokud nemáte rádi nějakou zeleninu, třeba celer, nevynechávejte ho! Všechno je v receptu moc důležité. Prostě ho pak nejezte - někdo jiný si dá rád:-)
Ať bramborové pyré, schupfenudeln nebo těstoviny, vždy volte přílohu takovou, která dobře “ponese” omáčku.
Bylinek se nebojte. Rozmarýn jsem použila sušený a dala bych určitě lžičku. Tymiánu taky. Omáčka musí vonět.
Děkujeme Markétě z Pardubic.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz