ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Máte rádi koprovou omáčku? Stačí kvalitní loupaná hovězí plec a kopr, ostatní míváte doma zcela běžně.
Do tlakového hrnce vložíme loupanou hovězí plec, přidáme kuličky černého pepře, stonky kopru, sůl, zalijeme 1,50 l vody a dáme vařit. Je třeba mít na paměti, že vyzrálému masu je třeba dobu vaření přizpůsobit.
Vývar z tlakového hrnce je pro přípravu koprovky naprosto dostačující. Na druhou stranu, nic nebrání tomu, připravit si i vývar tažený, který naše farma svým zákazníkům běžně nabízí.
Mezitím si připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku a nasekáme si najemno kopr.
Uvařenou plec po vyjmutí z vývaru zabalíme do alobalu a uchováme teplou. Krájíme na plátky až před podáváním pokrmu.
Horký vývar pomalu vlíváme přes cedník do připravené jíšky a to za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme plnotučné mléko, přivedeme k varu a 20 min, za občasného promíchání, na mírném ohni vaříme.
Poté vmícháme připravený kopr. Nakonec přilijeme 30% smetanu. Jestliže omáčka není dostatečně zahuštěná, do smetany ještě zašleháme hladkou mouku.
Na dochucení koprovky použijeme světlý zkaramelizovaný cukr, který zalijeme vývarem a necháme pomalu vařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidáme ocet a ještě 10 min povaříme. Za stálého míchání pomalu! přiléváme do omáčky.
A příloha? Není nad domácí houskový knedlík, ale nic nezkazí ani dobré brambory zakoupené od malopěstitelů.
Nezbývá než popřát dobrou chuť:)
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz