ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
4 porce:
Hovězí vývar:
Zeleninové Julienne (žilijen):
Houbové knedlíčky s pohankou:
Hovězí vývar:
Omyté kosti, zeleninu a koření vložíme do studené vody, přivedeme k varu a necháme mírně vařit cca 2 hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Hotový vývar scedíme přes jemné síto.
Zeleninové Julienne (žilijen):
Julienne je způsob krájení na tenké nudličky. Zelenina se vkládá do talířů syrová a zalévá se vařícím vývarem.
Houbové knedlíčky s pohankou:
Sušené houby namočíme alespoň na jednu hodinu. Poté z hub vymačkáme vodu, pokrájíme je na malé kousky a orestujeme na másle společně s kmínem. (Zbylou vodu z hub nevyléváme, můžeme jí později navlhčit žemle). Stáhneme z ohně, necháme krátce vychladnout a smícháme se žloutky, vekou pokrájenou na malé kostičky a pohankou, kterou jsme si předem uvařili (cca 10 minut) v osoleném mléce. Pokud je třeba, konzistenci těsta zředíme trochou vody z hub nebo naopak zahustíme strouhankou. Závisí na druhu bílého pečiva, ze kterého knedlíčky připravujeme. Směs osolíme, lehce propracujeme. Z bílků vyšleháme sníh, který jemně vmícháme ke směsi. Tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme 5 minut v osolené vodě.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz