ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Hovězí kosti jsou vedlejším jatečným produktem a získávají se vykosťováním hovězího masa. Ke kulinárním účelům se používají hovězí kosti výsekové, mezi které se řadí tzv. kosti morkové a kosti řídké. Morkové kosti jsou střední části dlouhých kostí (ramenní, holenní, a stehenní).
Čerstvé kosti (očištěné, bez zápachu) by měly patřit do každé dobré kuchyně, protože jsou nejen výtečným základem vývarů (vč. několikahodinových tažených vývarů: demi-glace), ale morek lze využít také k přípravě morkových knedlíčků a můžeme jej dokonce grilovat (uprostřed nařezané morkové kosti).
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz