ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Špikování je proces, ke kterému je zapotřebí dlouhý, velmi ostrý a špičatý nůž. A taky trochu šikovnosti. Věřte, že do propíchnuté dlaně vám bude ještě píchat chirurg, až vám ji bude sešívat. Předcházejme úrazům. Při špikování přidržujme špalík masa dlaní svrchu a vpich veďme rovnoběžně s dlaní. Nikdy proti dlani, byť by vám maso přidržovala ruka toho, kdo s vámi bydlí. Spory v domácnosti lze řešit pokojnějším způsobem.
Do špalíku masa uděláme po vlákně ostrým tenkým nožem několik otvorů do kterých vtlačíme klobásky a na nudličky nakrájenou slaninu. Maso potřeme smetanou, kterou necháme vsáknout. Pak maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji po všech stranách osmahneme dočervena. Přidáme nakrájenou cibuli a pórek, osmahneme a podlijeme vývarem. Dusíme, až je maso téměř měkké. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, přidáme nakrájená rajčata a kečup a ve vyhřáté troubě necháme dopéct. Měkké maso nakrájíme na plátky. Tentokrát nůž vedeme přes vlákno, takže na řezu vyniknou napříč překrojené klobásky a čtverečky slaniny.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz