Hovězí loupaná plec na rozmarýnu

Hovězí loupaná plec na rozmarýnu

08.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4 porce:

Hovězí plec:

  • 800 g hovězí loupané plece
  • 150 g špeku
  • rozmarýn
  • 50 ml oleje
  • 150 g mrkve
  • 70 g celeru
  • 70 g petržele
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce protlaku
  • lžíce sladké mleté papriky
  • sůl
  • mletý pepř
  • rozmarýnový odvar
  • 1 l bílého vína

Karotka:

  • šťáva z citronu
  • 50 ml vody
  • 150 g krystalového cukru
  • 200 g karotky

Postup přípravy pokrmu

Maso rozdělíme na 200 g porce, prošpikujeme proužky špeku (asi 50 g z celkového množství), osolíme, opepříme, ke každému kousku přivážeme snítku rozmarýnu. Na rozpáleném oleji opečeme maso ze všech stran a vyjmeme. Do rozpáleného tuku po mase vložíme kostičky špeku a orestujeme, jen do sklovata (protože se ještě vypeče se zeleninou), přidáme mrkev a petržel nakrájenou na hranolky, zarestujeme, poté vložíme cibuli na kostičky, zarestujeme, přimícháme rajský protlak, zarestujeme, špetku sladké mleté papriky, zarestujeme, nakrájený česnek, zarestujeme, podlijeme rozmarýnovým odvarem, bílým vínem, vložíme zpět maso, zaklopíme a vložíme do vyhřáté trouby, ½ hodiny pečeme pod pokličkou, zbytek doby do změknutí masa bez pokličky. Pečeme při cca 170 °C.

Podáváme se šťouchanými bramborami a glazovanou karotkou. Očištěnou karotku nakrájíme na proužky a spaříme vroucí vodou. Leštěnou (glazovanou) karotku připravíme tak, že do pánve vymačkáme šťávu z citronu, vmícháme cukr a svaříme do sirupové konzistence, přidáme karotku a prohřejeme.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 725 362 844
E-mail: vokata@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz