Hovězí krk dušený na zelenině se žampiony a bramborovým krémem

Hovězí krk dušený na zelenině se žampiony a bramborovým krémem

28.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

Na 4 porce:

  • 800 g hovězího krku
  • 50 g hladké mouky
  • 50 ml oleje
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 50 g perličkové cibulky
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml červeného vína

Na žampiony:

  • 100 g žampionů
  • 50 g másla
  • mletý pepř
  • sůl

Na bramborový krém:

  • 400 g brambor
  • 50 ml smetany
  • 50 ml mléka
  • sůl

Postup přípravy pokrmu

Maso nakrájíme na větší kostky, zaprášíme moukou, opečeme na oleji, vyjmeme a ponecháme stranou. Do stejného hrnce přidáme trochu oleje a opečeme na něm nakrájenou zeleninu a cibulky do zlatohněda. Do tohoto základu vložíme bylinky, opečené maso, zalijeme vývarem a červeným vínem. Dusíme při 120° C asi dvě hodiny. Poté maso vyjmeme a šťávu svaříme na polovinu. Očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky a orestujeme na másle, osolíme a opepříme. Oškrábané a uvařené brambory rozšťoucháme nebo vyšleháme dohladka, teprve poté smícháme s teplou smetanou a mlékem v hedvábný krém, podle chuti osolíme.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz