Grilované hovězí žebro

Grilované hovězí žebro

20.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Již jako dítě školou povinné jsem se s oblibou v neděli kolem poledne motal mámě v kuchyni, nakukoval pod pokličky a uždiboval. Pokud vařila hovězí polévku, odehrával se zpravidla v kuchyni neoficiální předkrm. Část uvařeného hovězího žebra byla pokrájena do polévky a část se snědla ve stoje před obědem jen s kouskem chleba, hořčicí, případně s křenem. Vyznavačům libového to možná připadne zvrhlé, ale již v dětském věku jsem miloval tu kombinaci masa, kližky i s trochou loje. Po mnoha letech, když jsem se začal zabývat masným skotem a začal se seznamovat teoreticky i prakticky s předmětem své práce i na talíři, dozvěděl jsem se, že bych byl zařazen jako typ anglosaského strávníka, tedy, že k hovězímu patří chuťově i lůj. Když jsem se tedy poprvé dozvěděl, že v Americe grilují i hovězí žebro, jednak mě to překvapilo a jednak mi to udělalo radost a hned jsem to vyzkoušel. A dobře jsem udělal. Takhle tedy vařím já:

Ingredience

  • hovězí žebro
  • sůl
  • divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • olej
  • drcený pepř, paprika a utřený česnek (na vmíchání do oleje) nebo steakové koření či grilovací směsi

Postup přípravy pokrmu

V hrnci, ve slané vodě s divokým kořením (pepř, nové koření, bobkový list) povařím hovězí žebro. Můj dvorní řezník mi je dodává vakuově zabalené a příčně nařezané (asi tři palce dlouhé špalíky žebra− kosti, propojené mezižeberní svalovinou). Přiznávám, že se jedná o zralé maso mladého býka plemene Aberdeen Angus. Povařím je skoro do měkka (cca 40 min.). Ještě teplé kousky masa potřu olejem, do kterého jsem vmíchal drcený pepř, papriku a utřený česnek. Zde je možno improvizovat, úspěšně jsem vyzkoušel steakové koření i jiné grilovací směsi. Pak vyhřátou troubu přepnu na gril a maso v pekáči či varné misce ugriluji až do vytvoření té správné kůrčičky. V průběhu grilování maso občas otočím a opakovaně potřu. Za nejlepší přílohu považuji chléb, kyselou okurku a plzeň. Vzniklý hovězí vývar je pochopitelně výborný základ pro polévku. Správně jste pochopili, že polévka je v této verzi až vedlejším produktem.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz