Domácí gyros

18.03.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Typ na bezvadný oběd nebo večeři. Pravda, někteří členové rodiny si vyžádají dvojitou porci – tak chutný a jedlý je gyros podomácku. Hovězí svíčková je maso jemné, křehké, netučné. Stačí, když ho okořeníme a necháme chvilku proležet. Spolu se zeleninou, jogurtovou omáčkou a zabalené v dobrém arabském chlebu pak chutná skvěle. Pokud chcete gyros z více druhů masa, leze použít také vepřovou panenku nebo kuřecí prsa, ale hovězí je hovězí…

Ingredience

  • 300 g hovězí svíčkové
  • mletá sladká paprika
  • oregano
  • mletý římský kmín (případně mletý pepř, chilli)
  • 200 ml jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvého koriandru nebo kopru
  • 2 rajčátka
  • ¼ salátové okurky
  • 2 šalotky
  • ¼ ledového salátu
  • sůl
  • olivový olej

Postup přípravy pokrmu

Maso nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky, osolíme a okořeníme mletou paprikou, oreganem, mletým římským kmínem a necháme odležet. Jogurt smícháme s drceným česnekem a nasekaným koriandrem nebo koprem, kapkou oleje, špetkou soli. Zeleninu nakrájíme na drobnější kusy, např. rajčátka a šalotku na tenké plátky, okurku a salát na jemné nudličky. Na olivovém oleji osmahneme maso, obracíme jej, aby bylo ze všech stran dobře opečené. Na pánev rozložíme pita chléb, aby se nám prohřál a změkl.

Servírování

Do placek vložíme porci masa, zeleniny a zakápneme jogurtovou omáčkou. Placku přehneme a podáváme.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz