ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Burgundsko (piš Bourgogne), kousek jižněji Charolais a ještě kousek jižněji Beaujolais – že jste to již někde slyšeli? No jistě – Francie, víno, hovězí, víno. Tak v takovém kraji se určitě špatně nejí. A vědí tam, na rozdíl od komisařů EU, že nejlepší guláš není čerstvý, ale ohřátý druhý den.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a škvaříme, až vzniknou škvarky a dostatek vyškvařeného sádla. Přidáme nadrobno nakrájené cibule a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky nakrájenou kližku a prudce osmažíme. Podlijeme červeným vínem a za občasného míchání a podlévání (opět červeným vínem) pomalu dusíme až je kližka téměř měkká. Přidáme nastrouhanou chlebovou kůrku, nadrobno nastrouhanou bramboru, nadrobno nakrájenou klobásku a lžičku hladké mouky a dodusíme až je kližka měkká, ale nerozpadá se. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Přidáme sladkou papriku (dost), rozdrcenou chilly papričku, pepř, jalovec majoránku a další bylinky, lžíci rybízového jamu, citrónovou kůru, lžičku kečupu a vše ještě chvíli smažíme. Obsah pánve nalijeme do kastrolu na maso a několik minut provaříme. Necháme zcela zchladnout, přimícháme jednu ušlehanou šlehačku a uložíme do druhého dne. Druhý den přihřejeme a podáváme s bagetou nebo lehkým světlým francouzským chlebem. Kdyby v Burgundsku znali knedlíky, kdo ví?
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz