ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Proč právě bratislavský? Vídeň má své řízečky a párečky, Praha šunku, Budapešť má určitě také svou specialitu. Možná právě proto, aby Bratislava nezůstala pozadu za ostatními hlavními městy, které byly v područí stařičkého mocnáře, má svůj guláš. Názvy jídel jsou zvláštní. Nefilozofujme, vařme.
Sádlo rozehřejeme a postupně na něm osmažíme na kostky nakrájené maso. Vložíme cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme směs obou paprik a za stálého míchání necháme zasmahnout. Nesmí se připálit! Zalijeme vývarem, přidáme šťávu z citrónu, bobkové listy, osolíme a opepříme. Pod pokličkou za občasného míchání a podlévání dusíme, až je maso skoro měkké. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, rovněž na kolečka nakrájenou petržel, na kostičky nakrájený celer a jemně sekanou petrželku. Dusíme, až je zelenina měkká. 2 lžíce hladké mouky smícháme s vínem a nalijeme na pokrm a chvíli povaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme hořčici a kyselou smetanu, necháme přejít varem a můžeme podávat. S bramborovým knedlíkem.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz