Bratislavský guláš

Bratislavský guláš

03.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Proč právě bratislavský? Vídeň má své řízečky a párečky, Praha šunku, Budapešť má určitě také svou specialitu. Možná právě proto, aby Bratislava nezůstala pozadu za ostatními hlavními městy, které byly v područí stařičkého mocnáře, má svůj guláš. Názvy jídel jsou zvláštní. Nefilozofujme, vařme.

Ingredience

  • 600 g hovězího masa z plece
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • ¼ litru suchého červeného vína
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • ½ malého celeru
  • 1 lžíce ostré hořčice
  • 125 ml kyselé smetany
  • 2 bobkové listy
  • tymián
  • paprika sladká
  • paprika pálivá
  • šťáva z citrónu
  • petrželka
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • vývar

Postup přípravy pokrmu

Sádlo rozehřejeme a postupně na něm osmažíme na kostky nakrájené maso. Vložíme cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme směs obou paprik a za stálého míchání necháme zasmahnout. Nesmí se připálit! Zalijeme vývarem, přidáme šťávu z citrónu, bobkové listy, osolíme a opepříme. Pod pokličkou za občasného míchání a podlévání dusíme, až je maso skoro měkké. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, rovněž na kolečka nakrájenou petržel, na kostičky nakrájený celer a jemně sekanou petrželku. Dusíme, až je zelenina měkká. 2 lžíce hladké mouky smícháme s vínem a nalijeme na pokrm a chvíli povaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme hořčici a kyselou smetanu, necháme přejít varem a můžeme podávat. S bramborovým knedlíkem.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz