ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Pán v řeznictví: „Máte tady mražené držky?“
Řezník: „Máme.“
Pán: „To vás teda lituju. Ale dám vám radu – zatopte si.“
Dršťky se dnes prodávají řádně proprané, mnohdy již předvařené. Přesto se musí vařit. Doporučujeme nechat přejít varem, vyměnit vodu a vařit do změknutí.
Zatímco dršťky bublají pod pokličkou, připravíme si bešamel. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku bez hrudek, kterou zalijeme mlékem. Nepřestáváme míchat. Po čtvrthodince je bešamel hotov. Uvařené měkké dršťky scedíme a přidáme je do bešamelu. Dle chuti osolíme, opepříme a přidáme utřený či najemno nasekaný česnek. Povaříme ještě 5 minut, přidáme majoránku a odstavíme. Na talíři každou porci ozdobíme jemně sekanou šunkou, snítkou čerstvé majoránky či petrželky a podáváme s vařeným bramborem, nebo s tmavým chlebem.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz