ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
4 porce:
Nejlépe půl dne či den předem připravíme: 200 ml šlehačky vyšleháme ručně do polo tuhé konzistence (mixér není tak citlivý, jako naše ruka), uložíme do chladničky. Jazyk nakrájíme na větší kostky a se 100 ml šlehačky chvilku povaříme, směs osolíme a opepříme, rozmixujeme a vlijeme zpátky do kastrolku. Želatinu namočíme do vody asi na 1 minutu.
Do kastrolku ke směsi přidáme namočenou želatinu a zahřejeme na 50−60 °C. Směs nesmíme vařit, želatina by tak ztratila želírovací schopnost. Hmotu důkladně promícháme, a když má teplotu těla, vmícháme ji do napůl vyšlehané smetany. Fáš vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií. Dobře zakryjeme i z vrchu a uložíme do lednice.
Před podáváním: Řepu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel, vložíme řepu, zastříkneme vývarem z řepy a prohřejeme. Maličko osolíme a necháme odstát.
Okurku nakrájíme podélně na tenké plátky, které naskládáme částečně přes sebe na talíř, na němž budeme pěnu podávat. Okurku posypeme koprem, zastříkneme pomerančovou šťávou, trochu osolíme a maličko pocukrujeme. Na talíř přidáme porci pěny z uzeného jazyka, červenou řepu a krajíček toustového chleba.
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz