Pěna z uzeného jazyka s marinovanou okurkou a červenou řepou

Pěna z uzeného jazyka s marinovanou okurkou a červenou řepou

09.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4 porce:

  • 100 + 200 ml smetany
  • 150 g uvařeného a oloupaného hovězího jazyka
  • 6 plátků želatiny (10 g)
  • 50 g červené vařené řepy – oloupané
  • 10 g krystalového cukru
  • vývar z řepy
  • ½ salátové okurky
  • snítka čerstvého kopru
  • moučkový cukr
  • 1 pomeranč
  • toustový chléb

Postup přípravy pokrmu

Nejlépe půl dne či den předem připravíme: 200 ml šlehačky vyšleháme ručně do polo tuhé konzistence (mixér není tak citlivý, jako naše ruka), uložíme do chladničky. Jazyk nakrájíme na větší kostky a se 100 ml šlehačky chvilku povaříme, směs osolíme a opepříme, rozmixujeme a vlijeme zpátky do kastrolku. Želatinu namočíme do vody asi na 1 minutu.

Do kastrolku ke směsi přidáme namočenou želatinu a zahřejeme na 50−60 °C. Směs nesmíme vařit, želatina by tak ztratila želírovací schopnost. Hmotu důkladně promícháme, a když má teplotu těla, vmícháme ji do napůl vyšlehané smetany. Fáš vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií. Dobře zakryjeme i z vrchu a uložíme do lednice.

Před podáváním: Řepu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel, vložíme řepu, zastříkneme vývarem z řepy a prohřejeme. Maličko osolíme a necháme odstát.
Okurku nakrájíme podélně na tenké plátky, které naskládáme částečně přes sebe na talíř, na němž budeme pěnu podávat. Okurku posypeme koprem, zastříkneme pomerančovou šťávou, trochu osolíme a maličko pocukrujeme. Na talíř přidáme porci pěny z uzeného jazyka, červenou řepu a krajíček toustového chleba.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz