EKOFARMA ÚLOVICE: Dextři a hovězí jazyk s křenovou omáčkou

04.05.2024
Miluju hovězí

Nejmenší evropské plemeno skotu - dexter - bylo do České republiky dovezeno v roce 2012 z Dánska do chovu pana Karla Rodena ve Skrýšově. S chovem tohoto roztomilého a "agresivně přítulného" plemene vás v reportáži České televize v pořadu 'Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli' seznámí chovatel Luboš Žďárský, který je jedním z hlavních hnacích motorů Klubu chovatelů plemene dexter. Žena pana Žďárského, Marcela, Vás provede přípravou receptu na hovězí jazyk s křenovou omáčkou, protože kromě dextrů se na Ekofarmě v Úlovicích pěstuje také křen, který má pořádný říz, slzet budete už jen při pohledu na obrazovku a o sbíhání slin ani nemluvím...

Dobrou chuť!!! 

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

recept podle Marcely Žďárské

Ingredience

  • hovězí jazyk
  • několik morkových kostí
  • sůl
  • kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
  • velká cibule
  • pár kuliček pepře a nového koření
  • snítka rozmarýnu
  • bobkový list
  • pár stroužků česneku

 

Křenová omáčka

  • kousek másla (počítáme 10 g na osobu)
  • hladká mouka (počítáme 10 g na osobu)
  • zchladlý hovězí vývar dle potřeby
  • smetana dle potřeby
  • křen, co kdo snese

 

Hovězí jazyk a morkové kosti vložíme do osolené vroucí vody. Nakrájíme si kořenovou zeleninu, to znamená celer, mrkev, petržel a také cibuli. Vývar osolíme, dochutíme kuličkami pepře, novým kořením, rozmarýnem, bobkovým listem a česnekem. Čím bude vývar chuťově výraznější, tím lepší bude i omáčka, kterou se chystáme připravit. Vývar vaříme buď přibližně hodinu v papiňáku, anebo asi tři hodiny pod pokličkou na mírném ohni. Během varu sbíráme přebytečnou bílkovinu.

Příprava křenové omáčky: V kastrolu rozehřejeme kousek másla na jíšku. Na osobu počítáme 10 g másla a 10 g mouky. Jíšku poté zalijeme zchladlým hovězím vývarem. Poté přidáme smetanu a lehce povaříme. Přimícháme nastrouhaný křen, podle chuti, zkrátka, co kdo snese.

Uvařený hovězí jazyk je nejlepší oloupat ještě zatepla, zchladlý se loupe o poznání hůře. Jazyk oloupeme a podáváme nakrájený na plátky s vařenými brambory a křenovou omáčkou.

 

Dobrou chuť Vám přeje Eko farma Úlovice!

www.farmaulovice.cz

Rodinný recept paní Žďárské, chovatelky dexterů, naleznete v pořadu „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“ na ČT1 v ivysílání: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/11098-recepty/12998-hovezi-jazyk-s-krenovou-omackou/

 

Související novinky
31.07.2024

MASO NA PAPÍRĚ aneb legislativa od A do Z

Přečíst...
21.03.2024

Leták A5 dělení hovězího masa pro zákazníky

Přečíst...
02.01.2024

Videa o zpracování hovězího masa nejen pro chovatele

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz