Líčka (1)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Popis

Líčka jsou žvýkací svaly nacházející se na vnější straně lícních kostí a jedná se o jedny z nejvíce namáhaných svalů vůbec. Jsou libová, ale obsahují vysoký po­díl vazivových tkání a proto jsou tužší. U nás bývala líčka opomíjena, ačkoliv byla opravdovými znalci považována za jedinečné maso na guláš, díky kuchařským show se jejich po­pularita zvýšila. Jemná svalová vlákna a kolagen do­dávají masu jedinečnou jemnou chuť a křehkost.

Úprava

Líčka jsou vhodná na pomalé dušení či konfitování. Nejčastěji se připravují na červeném víně nebo na tmavém pivu. Dusí se na kořenové zelenině, s houbami, ve vlastní šťávě a na různých bylinkách či s divokým kořením. Vhodnou přílohou k tomuto delikátnímu masu je bramborová kaše.

Recepty

Hovězí líčka na kořenové zelenině
06.08.2021

Hovězí líčka na kořenové zelenině

Přečíst...
Pomalu dušená hovězí líčka
15.04.2021

Pomalu dušená hovězí líčka

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz