Rozvoz vyzrálého hovězího masa z mladých jalovic plánujeme ve dnech 28.10.-30.10.. termíny a rozpis naleznete níže...

Více...
 

...je jeho cesta na Váš stůl? Zapojte svou fantazii a lásku a kvalitní hovězí maso se Vám bezesporu odvděčí!                  

Více...
 

Nenechte si ujít přednášku uznávaného odborníka prof. Ing. Petra Pipka, CSc., emeritního profesora VŠCHT v Praze.    

Více...
 

Dovolujeme si Vám nabídnout vyzrálé hovězí maso skutečně prémiové kvality. Bližší informace v přiloženém dokumentu.

Více...
 

Vakuované balíčky 1-1,5 kg si můžete objednat na adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo si přijít vybrat v týdnu od 8 do 17 h na prodejnu v Č. Krumlově.  

Více...
 

Více o naší farmě s chovem francouzského plemene limousine a prodeji hovězího masa se dozvíte z reportáže pro Aktuálně.cz a rozhovoru...

Více...
 

Prodáváme vyzrálé vakuově balené hovězí maso a steaky plemene Aberdeen angus  z vlastního chovu...  

Více...
 

Steaky jsou jedním z nejžádanějších produktů Mitrovsky Angus. A my vás naučíme, jak se to dělá! Nejbližší kurz už 1. března 2019...

Více...
 

Přijďte navštívit naše Farmářské trhy v Trutnově - Poříčí, které se konají každou sobotu od 7:00 do 11:00.

Více...
 

Rádi bychom Vám představili nový ceník masa, který je rozšířen o podrobnější rozpis zadních partií...

Více...
 

Až půjdete o víkendu na nádherné tetínské vyhlídky - 3 km od Berouna, stavte se do prodejny THE FARM SHOP, umístěné z čela zámku...

Více...
 

Každý měsíc pro Vás připravujeme bio hovězí maso od nás z farmy v Černé Vodě. Jde o balíčky po cca 10 kg...

Více...
 

Při nákupu masa v supermarketech a specializovaných online shopech vždy dobře zvažte jaké maso a odkud nakupujete. Jestli chcete skutečně podporovat megaproducenty, pro které je výraz „výroba hovězího“ velmi výstižný, neboť tamní produkce masa ve feedlotech (výkrmnách) se skutečně podobá více průmyslové výrobě, než chovu v souladu s přírodou a potřebami chovaných zvířat tak, jak to známe z našich pastvin. Koupí lokální suroviny z domácí produkce nejenom že ušetříte životní prostředí, ale také podpoříte poctivé české sedláky a náš venkov. Nakoupíte-li hovězí maso od místních chovatelů masného skotu, kteří prodávají maso pod svým jménem, máte zaručenu kvalitu i původ a ještě přispějete k tolik potřebnému zlepšení ekologie. Myslete na to pokaždé, když si jdete koupit kus hovězího. Pokud chcete vědět více o tom, jak se to má bohužel ve většině případů s jihoamerickým hovězím...

Brazílie je hned po USA druhým největším producentem hovězího masa na světě a dlouhodobě zvyšuje stavy chovaného skotu i výrobu hovězího masa. Jak vyplývá ze šetření organizace Greenpeace, velmi často se tak děje na půdě vzniklé odlesňováním deštných pralesů. Poté, co bylo nedávno dosaženo politické dohody o vytvoření zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a zeměmi Mercosuru, mezi které patří i Brazílie, by mohlo tempo odlesňování ještě vzrůst. Zatímco u nás stavy skotu dlouhodobě spíše klesají, či vzrůstají v řádu stovek či maximálně několika málo tisíců, v Brazílii jsou meziroční nárůsty chovaného skotu v miliónech kusů.

Ještě před pěti lety (v roce 2014) se v této jihoamerické zemi chovalo necelých 208 miliónů kusů skotu, vloni to bylo již 232 miliónů a letos se očekává další nárůst na více než 238 miliónů chovaného skotu. To je v procentuálním vyjádření meziroční zvýšení o více jak 3 %, což je zdaleka nejvyšší nárůst ze všech zemí světa. Pokud jde o stavy chovaného skotu, patří Brazílii hned po Indii druhá příčka (v Indii je chováno aktuálně zhruba 305 miliónů kusů). Pro srovnání: ve všech zemí Evropské unie dohromady je chováno zhruba 88 miliónů kusů skotu, takže brazilské navýšení o 30 miliónů hlav za pouhých 5 let činí 30 % všeho chovaného skotu v celé EU!

Jak již bylo zmíněno, žebříčku zemí s nejvyšší produkcí hovězího masa dlouhodobě vévodí s roční výrobou ve výši 12 mil. tun Spojené státy americké. V počtu chovaného skotu na úrovni 94,5 milionu kusů skotu jim sice celosvětově patří až čtvrtá příčka avšak s tím, že i u této země se pro letošek očekává navýšení stavů chovaného skotu až na úroveň 95 milionů hlav.

Se stoupajícími stavy skotu logicky v Brazílii, ale i jinde ve světě, vzrůstá i výroba hovězího masa. Zatímco v roce 2014 Brazilci vyrobili 9,7 miliónů tun masa, vloni už to bylo 9,9 mil. tun a letos se předpokládá zvýšení výroby až na hranici 10,2 mil. tun. USA si s velkým náskokem udrží pozici celosvětového lídra v produkci hovězího. Vloni ho vyprodukovali 12,3 mil. tun, přičemž odhady pro letošek počítají s tím, že to bude už více než 12,7 mil. tun, což je meziroční zvýšení o 3,6 %.

Pokud jde o celosvětový export hovězího, tak ten by měl podle předpovědi USDA-FAS (United States Department of Agriculture - Foreign Agricultural Service) stagnovat na úrovni 10,6 mil. tun avšak s tím, že pouze u trojice zemí USA, Brazílie a Argentina se očekává další zvýšení. Dojde-li k definitivnímu stvrzení dohody mezi EU a uskupením Mercosur, může se tento export ještě dále zvýšit. Zatím je do Evropy z Jižní Ameriky dováženo téměř 270.000 tun hovězího a telecího masa ročně.

 

Další detailní informace k problematice uskupení Mercosur a jeho historii najdete na webu ČSCHMS

Kamil Malát