ČSCHMS
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Kuličky jsou z mletého hovězího masa, jemně okořeněné orientálním kořením, které doprovází skvělá chuť rajčatové omáčky, v níž se dusí. Pokud máte chuť připravit si svoji vlastní harissu – populární dochucovadlo severní Afriky, uvádíme níže základní recept. Ten se může různě doplňovat např.fenyklovým semínkem, mátou, čerstvým koriandrem apod. Běžně se používá k dochucování tažinů, kuskusů, nebo se podává jako dip k teplému křupavému chlebu.
Masové kefta kuličky
Omáčka
Harissa
Maso smícháme s cibulí, česnekem, petrželkou, koriandrem a kořením (zázvor, římský kmín, paprika), dochutíme solí a mletým pepřem. Na olivovém oleji osmažíme kuličky, vyjmeme aponecháme na savém papíru okapat. Na pánvi na olivovém oleji osmahneme cibulku dosklovata, přidáme česnek a koření, krátceosmahneme. Až se uvolní aroma, vmícháme rajčata a harissu, ztlumíme plamen a dusíme asi 20 minut, vložíme masové kuličky, pozvolna dusíme ještě 10 minut, poté vmícháme koriandr. Na hladinu tažinu rozklepneme vejce a dusíme, dokud nejsou vejce hotová. Podáváme s arabským chlebem.
Pozn.: Když po vyklepnutí vajec nádobu přiklopíte, celá se zatáhnou do běla, jsou dříve hotová. Pokud nepřiklápíte, žloutek zůstane viditelný (jako sázené vejce). Záleží na vás, které verzi dáte přednost.
Přejeme vám dobrou chuť!
Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha
Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz
dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz