Kefta tažin

Kefta tažin

14.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Kuličky jsou z mletého hovězího masa, jemně okořeněné orientálním kořením, které doprovází skvělá chuť rajčatové omáčky, v níž se dusí. Pokud máte chuť připravit si svoji vlastní harissu – populární dochucovadlo severní Afriky, uvádíme níže základní recept. Ten se může různě doplňovat např.fenyklovým semínkem, mátou, čerstvým koriandrem apod. Běžně se používá k dochucování tažinů, kuskusů, nebo se podává jako dip k teplému křupavému chlebu.

Ingredience

Masové kefta kuličky

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekaného koriandru
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • Sůl, mletý pepř, olivový olej
  • 4 vejce

Omáčka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 konzervy krájených loupaných rajčat
  • 2 lžičky harissy
  • 2 hrsti nasekaného koriandru

Harissa

  • 8 červených sušených chilli papriček, zbavených semínek
  • 2–3 stroužky česneku
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ¼ šálku olivového oleje

Postup přípravy pokrmu

Maso smícháme s cibulí, česnekem, petrželkou, koriandrem a kořením (zázvor, římský kmín, paprika), dochutíme solí a mletým pepřem. Na olivovém oleji osmažíme kuličky, vyjmeme aponecháme na savém papíru okapat. Na pánvi na olivovém oleji osmahneme cibulku dosklovata, přidáme česnek a koření, krátceosmahneme. Až se uvolní aroma, vmícháme rajčata a harissu, ztlumíme plamen a dusíme asi 20 minut, vložíme masové kuličky, pozvolna dusíme ještě 10 minut, poté vmícháme koriandr. Na hladinu tažinu rozklepneme vejce a dusíme, dokud nejsou vejce hotová. Podáváme s arabským chlebem.

Pozn.: Když po vyklepnutí vajec nádobu přiklopíte, celá se zatáhnou do běla, jsou dříve hotová. Pokud nepřiklápíte, žloutek zůstane viditelný (jako sázené vejce). Záleží na vás, které verzi dáte přednost.

 

Přejeme vám dobrou chuť!

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz