Ve zracím boxu už dozrává další masíčko a na 23. - 25. 10. plánujeme rozvoz, termíny a rozpis naleznete níže...

Více...
 

Blížící se termín distribuce vyzrálého hovězího masa 50% Wagyu x 50% Aberdeen Angus od úterý 26.9.2017 v naší prodejně v Mněticích...

Více...
 

Vyzrálé hovězí maso formou balíčků bude v Plzeňském kraji opět k odběru 5. října. Objednávky a více info na www.farmaborek.cz

Více...
 

Vyzrálé hovězí maso z Plzeňského kraje bude opět k prodeji 14. září 2017. Více info na www.farmaborek.cz.

Více...
 

NEBOJTE SE HOVĚZÍHO!

I když se u našich chovatelů jedná o prodej ze dvora (legislativně správně jde o prodej z farmy), podléhají jejich provozy stejným hygienickým kritériím jako jakýkoli větší provoz týkající se porážky či zpracování masa. Legislativa a kontroly jsou neúprosné a troufám si říci, že v tomto ohledu je ČR jedním z nejpřísnějších států a chovatelé to rozhodně nemají lehké. Dohled jak hygieny tak veterinární je opravdu velmi přísný. Pravidelné kontroly, stěry, odesílání vzorků do laboratoří atd. atd. České (hovězí) maso tak nakupujete s prověřeným původem a garancí té nejpřísnější hygieny. Do jaké míry máte tuto jistotu u nákupu masa ze zahraničí, např. z jižní Ameriky, toť nezodpovězenou otázkou…

Více... Více...

Hovězí maso = důležitá součást jídelníčku

Ještě v roce 1990 zkonzumoval každý Čech 28 kg hovězího masa za rok, ale v současné době už to bohužel není ani 7 kg. Zato každý Francouz spořádá ročně téměř 30 kg hovězího masa, Američan kolem 45 kg a Brazilec dokonce 65 kg!

Více... Více...

MITROVSKY: Používá váš řezník rychlosůl?

Asi všem, kdo mají rádi uzeniny a maso se začátkem srpna, kdy světová zdravotnická organizace (WHO) vydala zprávu o škodlivosti těchto potravin převrátil svět naruby. Ale buďte v klidu; organizace, která má hlavně dělat osvětu, se pouze zachovala hodně hloupě. Shrnula všechno do jednoho pytle bez vysvětlení a bez argumentace. Kdoví, jestli navíc není její výzkum postaven na stejných údajích, na základě kterých před desítkami let kdosi vědecky potvrdil, že ve špenátu je hodně železa a chudokrevné děti pak pojídaly zeleninu, která, jak se nakonec zjistilo, má v sobě stejně železa, jako kdeco.

Více... Více...

PRO ZPRACOVATELE: Změna provádění domácích porážek

Návrh novely veterinárního zákona přináší významnou změnu úpravy provádění domácích porážek jatečných zvířat, jejímž cílem je rozšíření možností chovatelů hospodářských zvířat k provádění domácích porážek skotu (a jelenovitých z farmového chovu) a snížení administrativní náročnosti související s těmito porážkami. Nově návrh počítá s posunutím věkové hranice pro domácí porážky z dosavadních 24 měsíců až do věku 72 měsíců. Do budoucna se také již nebude požadovat k provádění domácích porážek skotu povolení Krajské veterinární správy, ale bude stačit písemné oznámení nejméně tři dny před jejím konáním. 

Více... Více...

MITROVSKY: Jak ne-pokazit steak

Čas grilování je tu, takže téma je opět aktuální, pojďme si nechat poradit od odborníků na slovo vzatých. Úžasný, jednoduchý a lehce zapamatovatelný návod na to, jak si svůj steak užít a nepokazit jeho přípravu vám radí "Mitrovští", tak jdeme na to! A že se to na Mitrově opravdu umí se můžete přesvědčit sami návštěvou jejich vyhlášené restaurace...

 

Více... Více...

Bourání masa

Ukázka videa z DVD "Zpracování hovězího masa a jeho prodej ze dvora"

Více... Více...

Druhy zrání masa

V průběhu zrání dochází k takovým procesům, které zaručí, že steak či pečeně z vyzrálého masa bude křehčí a šťavnatější než z masa, které tímto procesem neprošlo a je proto tuhé a velmi těžce kulinářsky použitelné.

 

Více... Více...

Druhá zásada: Nákup vyzrálého masa

Druhá zásada: Kupujte kvalitní VYZRÁLÉ hovězí maso s jasným původem

Více... Více...

První zásada: Nákup kvalitního masa

První zásada: Nákup KVALITNÍHO hovězího masa ze záměrně vykrmeného zvířete 

Více... Více...

Dělení hovězího masa

Samozřejmostí je, že každý druh masa se hodí na jinou úpravu. Protože ale pojednání o tom, jaké druhy hovězího masa jsou v národních kuchyních upřednostňovány na jakou úpravu, by dalo na celou knihu, spokojme se s následujícím zjednodušeným přehledem.

Více... Více...

Italské olivy, moravské uzené, česká kuchyně...

Číst dál...

Grilování je doménou mužů. Dělají to s lásko...

Číst dál...

Sice to už měla kráva v tlamě, ale nevařené,...

Číst dál...

Hermelín – Král sýrů, svíčková – Královna ma...

Číst dál...

Párky jsou různé. Ty levnější, plné náhražek...

Číst dál...

Asi každý, kdo si protrpěl zdravé školní str...

Číst dál...