Druhá zásada: Kupujte kvalitní VYZRÁLÉ hovězí maso s jasným původem

 

Každé maso, tedy i to kvalitní, potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Jde o celý komplex procesů, který zaručí křehkost a chutnost masa.

Pro zajímavost: Doba zrání je u různých mas různě dlouhá (u drůbeže se uvádí 7 hodin, u vepřového 4 dny a u zvěřiny asi 10 dnů).

Ve světě je běžné, že hovězí maso se z jatek expeduje nejdříve osmý den po porážce a k zákazníkovi se dostává po desátém dnu. Toto je minimální doba zrání.

Vyzrálé maso je dva až třikrát křehčí než maso, které procesem zrání neprošlo.

 

 

Doporučení: Pokud kupujeme čerstvé (vakuově nebalené) hovězí maso, je vhodné ho zakoupit o něco dříve, než jej chceme připravovat. Doma jej dočistíme (použití vody se nedoporučuje, ale pokud ji použijeme, musíme následně maso řádně osušit), zabalíme do potravinové fólie tak, abychom zamezili přístupu vzduchu, a necháme 5 až 10 dnů dozrát v lednici. Není třeba se obávat, maso se nezkazí.